Recreació virtual de l'eix verd del carrer de Rocafort

L’Ajuntament de Barcelona rebrà 74,8 M € del fons Next Generation de la Unió Europea per finançar projectes com la superilla de l’Eixample, la compra d’autobusos elèctrics o la creació de carrils bici. És l’import màxim que el consistori va demanar en la convocatòria que el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana va obrir el setembre passat i que ha resolt aquest dimecres.

En la convocatòria es van seleccionar actuacions amb un calendari definit per executar-se fins al 2023, ja que un dels requisits per valorar les candidatures era la maduresa dels projectes. En la llista apareixen també les obres de transformació de l’avinguda Meridiana o la instal·lació d’escales mecàniques en barris de muntanya.

Europa avala i té clar que els projectes de Barcelona són el futur per fer un canvi de model
Janet Sanz, tinenta d’alcalde d’Urbanisme

Quins projectes es finançaran?

  • Superilla de l’Eixample (25,9 M €). Transformació de quatre carrers i creació de quatre places. Les obres estan previstes que comencin el juny.
  • Compra d’autobusos elèctrics (16 M €). Adquisició de 54 vehicles de 12 metres i 20 busos més de 18 metres.
  • Escales mecàniques (9,4 M €). Sis projectes per facilitar la mobilitat a peu.
  • Carrils bici (9,1 M €). Ajuts per crear 16 carrils bici nous.
  • Transformació de l’avinguda Meridiana (6,1 M €). S’ha demanat subvenció per al tram ja en obres entre Mallorca i Las Navas de Tolosa.
  • Barcelona Ciutat 30 (4,4 M €). Implantació de radars per controlar la velocitat, actualitzar la xarxa semafòrica i millorar la senyalització.
  • Aplicació per a serveis de mobilitat (2,2 M). Per facilitar la informació, reserva i pagament dels desplaçaments.
  • Zona de baixes emissions (1,4 M €). Ajuts per instal·lar més càmeres de control.

En espera d’una segona convocatòria

A banda d’aquesta llista, l’Ajuntament va presentar una altra relació de projectes per a una segona convocatòria, que el MITMA encara no ha resolt. En aquesta segona llista, valorada en 49,9 M €, es demanaven diners per a la connexió del tramvia per la Diagonal o la compra de més busos elèctrics i la instal·lació de punts de càrrega per a aquests vehicles. La segona convocatòria s’atendrà si les primeres sol·licituds dels ajuntaments no esgoten tot el pressupost disponible del MITMA.