
Barcelona torna a posar en marxa les fonts ornamentals després de l’anunci de la fi de les restriccions per la sequera. Serà, però, un retorn progressiu en tres fases i que s’allargarà fins al primer semestre del 2026. Per tornar a posar en marxa les 245 fonts que estan aturades des del novembre del 2022, primer cal un procés per revisar i adequar les instal·lacions, que es poden haver malmès pel desús. Des de fa uns dies, de fet, tècnics municipals ja han començat a fer aquestes tasques.
“Barcelona recupera la normalitat. Sortim de la sequera”, ha destacat l’alcalde Jaume Collboni davant les Fonts Bessones de la plaça de Catalunya. Tot i això ha afegit: “No anem a un dia zero d’obertura de totes les fonts de la ciutat, sinó a una obertura progressiva”.
74 fonts ornamentals en marxa duran la primera fase
En una primera fase, des d’ara i fins al mes de juny, es posaran en marxa un total de 74 fonts ornamentals. D’aquestes 68 són fonts que tenen una superfície menor de 40 m², més les cinc fonts de l’eix del passeig de Gràcia-centre i la font de Manuel de Falla, a Nou Barris. A banda, també es farà el buidatge i la neteja dels llacs de l’Espanya Industrial, el de la Pegaso i el de la Creueta del Coll, i de les 85 fonts que han pogut mantenir l’aigua durant la sequera perquè són refugis de vida
La Font Màgica es tornarà a posar en marxa per la Mercè
En una segona fase, entre el juny i l’octubre del 2025, el consistori preveu posar en marxa 73 fonts ornamentals amb una superfície d’entre 40 i 100 m². A banda, es preveu recuperar la Font Màgica i les cascades de Montjuïc per la Mercè, tal com ja va avançar l’alcalde, Jaume Collboni, fa uns dies.
Es dona la circumstància que aquesta font emblemàtica —tot un reclam turístic amb més de dos milions de visitants anuals— està en obres. S’hi estan fent treballs per valor de 3 milions d’euros per incorporar tecnologia sostenible, millorar el sistema de control, el so i l’enllumenat. Una actualització que no es feia des dels anys 90.
7 fonts ornamentals noves el 2026
Finalment en una tercera fase, de l’octubre del 2025 al primer semestre del 2026, es posaran en marxa 72 fonts amb una superfície de més de 100 m² i que, per tant, tenen més complexitat tècnica. A banda, 19 fonts continuaran aturades o bé perquè estan en obres o bé perquè estan pendents de fer-ne. En total, l’Ajuntament té previstes 78 actuacions de millora fins al 2028 amb una inversió de 6,6 milions d’euros. A tot això, l’Ajuntament també ha anunciat que es posaran en marxa set fonts ornamentals noves abans de l’estiu vinent.

S’acaben les restriccions per regar els parcs i jardins
D’altra banda, la fi de la fase d’alerta també suposa la normalització del reg dels parcs i jardins de la ciutat, que el consistori vol continuar fent el màxim amb aigua freàtica fins arribar al 100 % “d’aquí a uns anys”. A més, es continuarà amb el pla de recuperació de verd. Fins ara ja s’han restituït el 40 % dels arbres morts per la sequera i es plantaran 9.000 arbres nous fins a la primavera del 2026. “Sortirem de la sequera havent guanyat 1.500 arbres nous per la ciutat”, ha destacat l’alcalde.
Collboni també ha destacat l’esforç de la ciutadania durant la sequera i ha fet una crida a “mantenir un ús responsable de l’aigua”. En aquest sentit, s’ha compromès a seguir amb l’esforç inversor per incrementar les reserves d’aigua freàtica. El consum domèstic el 2024 s’ha situat en els 96,7 litres per habitant i dia, molt per sota de les limitacions que establia el decret de sequera.
