Barcelona ha acordat reclamar a l’Estat que elabori una llei per garantir el dret a un habitatge digne i que limiti els preus dels lloguers. El plenari municipal ha aprovat donar suport a la iniciativa ciutadana impulsada per la PAH, el Sindicat de Llogaters i altres entitats socials, amb el “sí” del govern municipal (BComú i PSC), ERC i Junts. En canvi, Cs s’hi ha abstingut, mentre que el PP i Barcelona pel Canvi hi han votat en contra.

La iniciativa ciutadana defensa vuit punts que volen que inclogui la futura llei estatal sobre l’habitatge, que tot just ara cal començar a debatre. En concret, els vuit punts tenen a veure amb garantir l’accés a un habitatge digne, aturar els desnonaments de persones vulnerables, ampliar el parc d’habitatge públic fins al 20 %, regular els lloguers, garantir els subministraments, donar una segona oportunitat a endeutats, ampliar el pressupost estatal per a polítiques d’habitatge, i donar un paper actiu a la ciutadania.

BComú i PSC apressen Podem i PSOE

Es dona la circumstància que els dos socis del govern municipal (comuns i socialistes) són els mateixos que els socis del govern estatal (PSOE i Podem). Tot i això, els grups municipals han apressat els partits espanyols: Lucía Martín (BComú) ha urgit que “la necessitat és òbvia” i que “cal donar una resposta a l’emergència”, i Joan Ramon Riera (PSC) ha avisat que “estem davant d’una oportunitat que no podem deixar escapar”. Eva Baró (ERC) ha demanat que “tothom faci els deures amb les eines que té a l’abast” i Neus Munté (Junts) ha instat el PSOE i Podem a “aparcar les diferències i començar a treballar conjuntament” per la llei d’habitatge.

La resta de grups municipals han dit que el debat sobre la futura llei estatal no s’ha de fer a Barcelona. Celestino Corbacho (Cs) ha demanat que “cadascú miri a casa seva” i ha recordat que “ara el debat s’ha de fer al Congrés”, així com Óscar Ramírez (PP) ha reblat a “BComú que se centri en les seves competències”. Manuel Valls (BCN Canvi) ha sentenciat: “Ens oposem a les grans proclames i a anar a buscar les culpes dels altres”.

Les entitats presenten la iniciativa a l’Ajuntament

Abans que comencés el plenari, representants de la PAH, el Sindicat de Llogaters, CCOO i altres entitats han presentat a l’Ajuntament la iniciativa que estan promovent. Han rebut el suport presencial de la regidora d’Habitatge, Lucía Martín, i també de regidors del PSC, ERC i Junts, els mateixos grups que al ple han donat suport a la iniciativa.

La portaveu de la PAH, Lucía Delgado, ha avisat que la futura llei “és la prova de cotó” per veure si el Govern espanyol “té previst garantir el dret a l’habitatge” o si, per contra, “perpetuarà les polítiques que ens han dut a aquesta situació”. Delgado ha recordat que hi ha més d’un milió de famílies que han sigut desnonades fins ara.