banc d'Espanya

L’Ajuntament de Barcelona ha reclamat al Govern espanyol que l’edifici del Banc d’Espanya, a la plaça de Catalunya amb l’avinguda del Portal de l’Àngel, sigui un equipament cultural. El tinent d’alcalde de Cultura, Joan Subirats, ha revelat que ha fet la petició a l’executiu central i que “estem en espera de resposta”. Subirats ho ha dit a la Comissió de Drets Socials i Cultura a instàncies del PP, que ha presentat una proposta per instar el govern municipal a “iniciar les gestions oportunes” perquè l’edifici tingui usos culturals.

“Ens posarem a treballar perquè sigui així per a benefici de la ciutat”, ha afegit Subirats, que no ha concretat en quin ús pensa el govern municipal per a aquest edifici. El regidor popular Óscar Ramírez ha recordat que el PP tenia al programa electoral convertir el Banc d’Espanya en una sucursal del Museu del Prado, però ha plantejat ara que aculli una delegació del Museu Dalí després de parlar-ne amb la seu que té a Figueres. Ramírez ha portat l’assumpte a debat perquè el 30 de juny acaba el termini per canviar pessetes per euros i l’edifici “quedarà pràcticament sense ús”.

ERC vol que sigui de titularitat municipal

La proposta del PP ha prosperat amb els vots a favor dels dos socis de govern (BComú i PSC), Ciutadans i Barcelona pel Canvi, mentre que Junts s’ha abstingut i ERC hi ha votat en contra. Marina Gasol (ERC) ha reclamat que l’edifici sigui de titularitat municipal per donar resposta a les necessitats dels veïns del Gòtic i “canviar el monocultiu turístic del centre”. La regidora ha apuntat que el Banc d’Espanya “no té previst marxar” perquè ha adjudicat recentment “una reforma milionària”.

Ferran Mascarell (Junts) ha recordat que fa molts anys que la ciutat reclama l’edifici i que l’Estat no n’ha fet mai cas. A les rèpliques de l’oposició, Subirats ha respost que per molt que en el govern municipal i l’espanyol hi hagi els mateixos partits, “les coses no es resolen amb celeritat”. Al seu torn, el regidor socialista Joan Ramon Riera ha celebrat l’aposta del PP pel diàleg institucional i ha recordat que amb governs socialistes a l’Estat s’ha traspassat el Castell de Montjuïc i l’edifici de Correus a la ciutat, mentre que “amb Rajoy no es va cedir ni un metre quadrat”.