L’Ajuntament de Barcelona posarà en pràctica les solucions innovadores que proposen sis projectes guanyadors adreçats a millorar el cicle de l’aigua a la ciutat. Han estat escollits d’un total de 46 propostes i rebran un ajut de 400.000 €, que serviran per finançar el 80 % del projecte. Aquest és la cinquena edició de la convocatòria d’aquests ajuts i, actualment, ja hi ha en marxa un total de 29 iniciatives a la ciutat que han sorgit d’aquesta convocatòria.

“Barcelona viurà més sequeres i, si n’hem après alguna cosa, és que per fer-hi front necessitem sobretot ser reactius i propositius”, ha defensat durant la presentació dels projecte la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge, Laia Bonet.

Els guanyadors de la convocatòria d’ajuts de l’Ajuntament de Barcelona, junts a Ca l’Alier

Aprofitar l’aigua freda, sensors de consum i dutxes intel·ligents

Entre els sistemes que ara es posaran en pràctica hi ha una solució per aprofitar l’aigua freda sanitària que es malbarata reconduint-la cap a la cisterna del vàter. Aquesta proposta permet reduir fins a un 5 % el consum hídric de la llar, té un cost d’uns 100 € i es pot aplicar tant als habitatges de nova construcció com al parc ja existent.

Un altre dels projectes guanyadors també busca reduir el consum d’aigua potable a partir del tractament i la reutilització de les aigües grises de les bugaderies d’autoservei, reintroduint l’aigua en el procés de rentat. Un altre proposta inclou un dispositiu intel·ligent que utilitza la intel·ligència artificial que ajudarà els hostes dels hotels a estalviar aigua amb dutxes optimitzades. Es tracta d’un aparell fàcil d’instal·lar, que no necessita obres i que informa els usuaris a través d’una pantalla. De moment, ja s’està provant en dos hotels de la ciutat on les dades de 300 dutxes mostren un temps de mitjana de cada dutxa de quatre minuts (normalment és entre vuit i 10 minuts).

Pel que fa als altres projectes guanyadors n’hi ha un que monitora el consum d’aigua a les cases, un altre que permet regenerar l’aigua des d’un terrat comunitari i un sistema de recollida i gestió d’aigües pluvials i grises d’equipaments públics com ara les escoles que es destina al reg.

Comparteix a: