L’Ajuntament de Barcelona ha programat un seguit d’activitats entre el 12 i el 17 d’abril per commemorar la Segona República. En el programa se’n recordarà els seus protagonistes i se’n reivindicarà la memòria, donant veu especialment a les dones. Sota el títol ‘Primavera Republicana. Refugi de somnis’, el programa es repartirà per diferents escenaris i tindrà diferents formats, com xerrades, exposicions o actes.

El regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, apunta que commemorar la Segona República “vol dir fer memòria d’una època on les dones i els homes van lluitar per assolir uns ideals de justícia i igualtat i, en definitiva, per assolir el somni d’una societat lliure”.

Un dels programes l’acollirà el Born CCM, és l’espectacle interactiu ‘La meva veu, el meu refugi’, on el públic assistirà al programa d’una emissora de ràdio on es llegeixen cartes i articles de dones que van viure la Segona República com María de la O Lejárraga, María Zambrano, Irene Polo o Roser Català.

Al Born CCM també s’hi podrà veure ‘La guerra que no vam viure. Art i memòria de les terceres generacions’, ideat per Marta Figueras Alsius protagonitzada per cinc artistes de la tercera generació que han tractat el tema de la Guerra Civil en la seva obra: Clàudia Bussé (escriptora), Bea Insa (actriu i dramaturga), Àurea Estellé (artista visual), Miquel Barcelona (ballarí i coreògraf) i Cesk Freixas (cantautor i poeta).

De l’11 al 14 d’abril la Sala Moragues d’El Born es convertirà en un espai per parlar sobre l’art i la memòria de cinc néts i netes de la guerra.