Tres anys després del referèndum, Barcelona té pendent encara dedicar un carrer o una plaça a l’1 d’octubre del 2017. L’any passat, un grup de veïns van recollir 1.300 signatures per batejar com a plaça de l’U d’Octubre l’espai sense nom que hi ha davant del Mercat del Guinardó. Segons fonts municipals, la proposta veïnal ha d’entrar a la Ponència de Nomenclàtor properament, després que se n’hagin renovat els membres amb el canvi de mandat.

La iniciativa ciutadana va passar pel ple d’Horta-Guinardó el març del 2019 i es va aprovar amb el suport dels consellers de BComú, el PDeCAT, ERC i la CUP, mentre que Cs, el PSC i el PP hi van votar en contra. El Mercat del Guinardó va ser un dels punts de votació del referèndum i hi va haver càrregues policials.

La Ponència de Nomenclàtor s’encarrega d’estudiar propostes de nom per als carrers i té, segons les mateixes fonts, moltes peticions pendents per resoldre. La presideix el regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, i hi ha també com a vocals el tinent d’alcalde Albert Batlle i el regidor Marc Serra. A banda, hi ha tècnics municipals de diverses àrees.

Colau s’hi va comprometre el 2018

Un any després de les votacions, l’alcaldessa va acceptar un prec d’ERC al plenari per dedicar un carrer o una plaça al referèndum. Ada Colau va dir que l’1-O s’havia consolidat com “una data històrica i rellevant”. L’alcaldessa va recordar que la normativa fixa criteris per posar noms de persones que hagin mort, però no diu res dels fets històrics. Colau, però, es va comprometre a portar la petició a la Ponència de Nomenclàtor.