Barcelona no optarà a acollir l’Exposició Universal de l’any 2030, a diferència del que havia proposat en campanya electoral el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni. Tal com ha explicat el comissionat de Promoció Econòmica, Pau Solanilla, “no es donen les condicions per presentar la candidatura”, tot i que també ha explicat que el govern municipal hi havia treballat.

Segons Solanilla, Jaume Collboni s’havia reunit amb el màxim responsable d’organitzar l’Exposició Universal, a qui el tinent d’alcalde va presentar “una proposta molt innovadora, descentralitzada per tota l’àrea metropolitana”. Ara bé, “la proposta no acabava d’encaixar als ulls dels organitzadors”, ha puntualitzat el comissionat.

Per això Pau Solanilla ha conclòs que “no ha estat qüestió de temps, sinó de model”, alhora que ha explicat que el govern municipal prefereix centrar-se en la candidatura per als Jocs Olímpics d’Hivern 2030. Fins ara, però, els comuns d’Ada Colau s’han mostrat reticents a organitzar uns jocs d’hivern als Pirineus, tot i la voluntat dels governs català i espanyol.

Retrets a Collboni per no donar explicacions

Solanilla ha donat les explicacions en nom del govern municipal a la Comissió d’Economia d’aquest mes de setembre. Junts hi ha dut una proposició perquè l’executiu convoqui els grups de l’oposició i informi de la feina que ha fet fins al moment per preparar la candidatura de l’Exposició Universal. “No puc dir si estic d’acord o no amb la candidatura perquè no l’hem vista. A Collboni li encanta amagar-se“, ha reblat la líder de Junts, Elsa Artadi.

Des d’ERC, Miquel Puig també ha carregat contra Collboni per “dur-ho al programa i després xiular i no dir-ne res”, tot i que ha admès que els republicans “ni érem contraris ni favorables, ni sembla que no fer l’exposició sigui un drama”, mentre que Paco Sierra (Cs) ha remarcat la “indignació per negar el debat i menysprear l’oposició”, ja que Collboni no ha participat en la comissió.

Per la seva banda, Josep Bou (PP) ha demanat “aprofitar tot el que es pugui agafar” perquè “Barcelona creixi”. Eva Parera (BCN Canvi) ha lamentat que la no celebració de l’Exposició Universal 2030 “se sumarà a la llista d’oportunitats perdudes que té la ciutat”.