Barcelona ha posat en marxa un local pioner, al carrer de Casp, per a l’atenció de persones que viuen al carrer i en assentaments. Es tracta de la seu dels Serveis Socials d’Intervenció a l’Espai Públic (que engloba el servei d’atenció a sensellar, el d’atenció a famílies que viuen en assentaments, el d’atenció a joves migrants sols i el de gestió de conflictes al carrer).

El local, que antigament era un magatzem privat, s’ha remodelat de cap a peus pensant en el perfil d’usuaris que s’hi atendran. Per exemple, s’hi ha reservat una sala amb ordinadors i endolls per carregar el mòbil i hi ha dutxes, una sala amb servei de bugaderia i un armariet —amb accés des del carrer— perquè els sensellar puguin deixar-hi les pertinences mentre són atesos. La tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laura Pérez, ha celebrat que s’hagi fet “un salt de qualitat per aconseguir un espai de referència”.

A la seu dels serveis d’atenció a peu de carrer treballen 109 professionals municipals (29 més que fa tres anys), que disposen d’un pressupost de 6,15 M € (2,68 M € més que el 2018). Dels quatre serveis, el que més ha crescut és el Servei de Detecció i Intervenció amb Infants i Joves Migrants Sols (SDI): se n’ha més que quadruplicat el pressupost (de 0,25 a 1,08 M €) i ha gairebé triplicat el nombre de professionals inscrits (de 6 a 17).