Si el 2010 ja es va convertir en la seu del secretariat de la Unió per la Mediterrània, ara Barcelona ha fet un pas més en el seu paper central dins la regió euromediterrània. A banda d’acollir cada any la trobada ministerial dels 43 països que integren la UpM, el secretariat també estarà present en totes les altres trobades sectorials que se celebrin.

“Aquest serà l’únic organisme que estarà a totes aquestes reunions“, ha destacat el president executiu de l’Institut Europeu de la Mediterrània, Senén Florensa, per qui es tracta d’un gran pas endavant, que col·loca el secretariat en “el centre de la política mediterrània”.

Florensa ha destacat també l’aprovació d’un nou full de ruta per a la UpM que amplia les qüestions que podrà abordar. Es tracta, per ell, del pas més important que es fa des que es va constituir aquest organisme ja que legitima el secretariat per actuar en temes que fins ara no tenia assignats.

El paper dels joves

El Segon Fòrum Regional de la Unió per la Mediterrània s’ha centrat especialment en els joves, que representen més de la meitat de la població de la regió però, en canvi, no tenen veu pròpia en la majoria de governs ni institucions.

En aquest sentit, la jornada ha servit per fer “una crida d’atenció molt important” als governs sobre la necessitat d’adoptar mesures socials i econòmiques que ajudin a generar oportunitats per a aquest col·lectiu. I és que la manca de feina i de participació en la vida col·lectiva està provocant, segons Florensa, bona part dels factors d’inestabilitat actuals”.