L’elèctrica pública, Barcelona Energia, ha sumat prop de 300 contractes particulars més en els últims cinc mesos (del març al juliol del 2019). Segons el regidor de Transició Ecològica, Eloi Badia, el nombre total de famílies que reben la llum pública és de 1.184 (un 90 % de les quals són de Barcelona i el 10 % restant, d’altres municipis metropolitans).

Pel que fa als tipus de contractes, el 45 % corresponen a la tarifa fixa, un altre 45 % són de tarifa variable, un 9 % són de tarifa eficient, i l’1 % restant es corresponen a la tarifa solar (és a dir, són famílies que tenen plaques solars a casa). Badia ha assegurat que “les dades són molt bones” per a una empresa amb pocs mesos de vida, i ha dit que ha permès a les llars estalviar entre 60 € i 120 € anuals en la factura de la llum.

Cau l’interès de les famílies

Ara bé, malgrat el balanç optimista de l’executiu, l’interès de les famílies en Barcelona Energia ha caigut: el creixement d’aquests últims mesos ha baixat gairebé un 75 % respecte als primers mesos de vida de l’empresa pública.

És a dir, entre el novembre del 2018 i el febrer del 2019, Barcelona Energia va aconseguir gairebé 1.000 contractes amb famílies, uns 237 contractes mensuals de mitjana. En canvi, la mitjana dels últims cinc mesos va ser de 60 contractes mensuals nous. Tot i així, l’objectiu del govern municipal és arribar a 20.000 llars abans del 2023.

L’Ajuntament s’estalvia 130.000 €

Més enllà de les famílies, Barcelona Energia també subministra els edificis de l’Ajuntament i l’enllumenat públic, que suposen 4.384 contractes més. Això fa créixer la xifra total de contractes, que és de 5.568. De fet, que l’empresa municipal subministri el mateix Ajuntament ha permès que les arques públiques s’hagin estalviat més de 130.000 €.

Totes aquestes dades les ha detallades Eloi Badia durant la primera Comissió d’Urbanisme, Ecologia i Mobilitat del mandat. A instàncies del PP (que ha demanat un informe de Barcelona Energia amb el suport de tots els grups), el regidor de Transició Ecològica ha explicat el balanç econòmic de l’empresa: des que va néixer ha tingut 26,7 M € d’ingressos i 24,3 M € de despeses; això suposa un balanç positiu de 385.000 €.