Barcelona endureix la lluita contra les botellades. Les multes poden arribar als 600 euros, en els casos en què s’afecti “greument la convivència”, i les sancions per infraccions lleus també s’han encarit, passant dels 60 € que s’imposaven fins ara, a 100 €. L’Ajuntament prem així l’accelerador en la lluita contra l’incivisme i el consum d’alcohol a la via pública, després de queixes contínues dels veïns en diversos punts de la ciutat.

El tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, ha explicat aquest dilluns que totes les sancions s’han incrementat fins al topall màxim possible. Les lleus han passat dels 60 als 100 € i en el cas de les sancions greus s’aplicarà la llei de seguretat ciutadana, que preveu multes d’entre 300 i 600 euros, una proposta que ja va avançar el regidor de Sant Martí, David Escudé.

747 denúncies per botellades en set dies

El canvi en la normativa va entrar en vigor dimarts 2 d’agost, i ja s’han imposat les primeres sancions: 747 en set dies. De moment, però no se n’ha imposat cap de les més altes. Segons la Guàrdia Urbana, el que s’han detectat són infraccions considerades lleus, com beure en una llauna o ampolla de vidre, causar molèsties lleus o embrutar la via pública. La llei de seguretat ciutadana s’aplicaria en cas de molèsties molt greus al veïnat, talls de trànsit o bé pertorbació greu de la circulació de vianants.

Segons Batlle, l’enduriment té un “caràcter dissuasiu” i ha fet una crida al civisme i la convivència. Un dels punts de la ciutat on la problemàtica és especialment visible és al “triangle golfo”, una zona de la qual Batlle ha assegurat que estan pendents. En aquest sentit, ha afirmat que “per descomptat intervenció policial quan faci falta”, però ha apel·lat també a la responsabilitat individual.

Realment es produeixen situacions desagradables i hem de fer compatible l’oci nocturna amb el descans dels veïns
Albert Batlle, tinent d’alcalde de Seguretat

Objectiu: frenar el soroll nocturn i l’incivisme

L’augment de les multes és una altra de les mesures impulsades a Barcelona per frenar el soroll nocturn. En alguns punts de la ciutat, com al carrer d’Enric Granados, s’ha avançat el tancament de les terrasses. En una línia semblant, a quatre punts de Ciutat Vella, s’han limitat els horaris de bars, restaurants, terrasses i supermercats.

El debat sobre l’import de les multes per botellades fa temps que és sobre la taula. Fa unes setmanes, el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, va proposar que les multes per beure alcohol a la via pública arribessin fins als 1.000 euros. ERC ja va titllar aquesta proposta de “desproporcionada”.