Barcelona dona impuls als habitatges amb serveis per a gent gran i, segons l’Ajuntament, a partir del gener es farà la major adjudicació de pisos, un total de 297. Són habitatges petits, d’uns 40 m², i estan ubicats en tres promocions a la Trinitat Vella, Sant Andreu i Provençals del Poblenou. Estan dissenyats perquè persones de més de 65 anys puguin viure de manera independent i paguin un lloguer en funció dels seus ingressos.

El consistori preveu que el 2024 n’hi hagi prop de 2.000 a tota la ciutat, també tenint en compte l’edifici del carrer de Puigcerdà ─se’n lliuraran les claus pròximament─ i els que ja fa temps que allotgen inquilins. És el cas de la promoció d’habitatges Quatre Camins, a Sant-Gervasi-la Bonanova, on viu des de fa quatre anys Júlia del Barco, de 92 anys. El pis de República Argentina on va passar tota una vida se li feia enorme i era una càrrega per a ella sola. La Júlia i la seva família van decidir que ja era hora de marxar-ne.

Habitatges gent gran
Júlia del Barco al balcó de casa seva, a la Bonanova

“Cobren els lloguers a raó del que reps de pensió, i això ajuda molt, va molt bé. Totes les despeses les paguem nosaltres. És com si estiguéssim a casa nostra“, relata. Els 46 inquilins de la promoció Quatre Camins tenen suport en algunes tasques del dia a dia, com per exemple de neteja o bugada, i servei de consergeria. A més, els pisos són del tot accessibles, un respir per a l’Andreu March i la seva dona, que ja no podia pujar i baixar escales.

Andreu March, inquilí de 84 anys: “No et sents sol”

Fer el pas va costar perquè ell temia sentir soledat i estar lluny del barri de sempre, però les activitats en comunitat ajuden a combatre-ho. “No et trobes sol perquè tots hi som per les mateixes circumstàncies i un fa costat a l’altre”, explica l’Andreu. Qui també n’és llogatera és l’Empar Miquel, que va haver-se d’esperar vuit anys fins que no van adjudicar-li el pis. Va decidir apuntar-se a la llista perquè l’habitatge on vivia a l’Eixample era antic i costava molt mantenir-lo.

Habitatges gent gran
Andreu March a la cuina del pis per a la gent gran de la Bonanova.

“Els qui tenen molts diners ja tenen solucions pagant, i els que no en tenim hauríem d’estar tots vivint així“, sentencia contundent. L’Empar fa una crida a totes les administracions perquè de pisos per a gent gran se’n facin més i es pugui arribar a tothom qui ho necessita i vol viure de manera autònoma. La informació sobre com accedir a aquests habitatges es pot consultar al web de l’Institut Municipal d’Habitatge i de Rehabilitació de Barcelona.