L’Ajuntament de Barcelona demanarà en el judici contra Matteo Salvini una reparació simbòlica i econòmica pels danys causats a la ciutat “i als seus valors” amb el “segrest” de l’Open Arms l’estiu del 2019. Aquest dissabte 23 d’octubre arrenca a Palerm el judici contra l’exministre de l’Interior italià. Els fets que es jutgen es remunten a l’estiu del 2019, quan un decret impulsat per Salvini va impedir que el vaixell d’Open Arms desembarqués amb més de 130 persones a bord rescatades a alta mar. L’Ajuntament de Barcelona forma part de l’acusació civil.

El regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, ha assegurat que els atacs de Salvini contra l’ONG i la immigració ho són també “contra el conjunt de la ciutat”. Serra també espera que aquest judici creï un precedent i sigui un “avís” per als líders europeus davant d’una deriva “preocupant” de la política migratòria europea.

El consistori vol reclamar danys econòmics

Aquesta acció judicial de Barcelona, declarada ciutat refugi i port de referència de l’Open Arms, s’emmarca en la defensa del dret a la vida al Mediterrani. El consistori vol reclamar danys econòmics, ja que en el moment dels fets tenia un conveni amb l’organització Open Arms segons la qual es feia una aportació municipal de 500.000 euros, que permetia cobrir un 35 % de l’activitat de l’ONG.

A part del suport econòmic, el conveni també preveia un suport institucional que es concretava en el fet que les missions de l’Open Arms començaven i acabaven a la ciutat.