(ACN) La tinenta d’alcalde d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, ha demanat aquest dijous a la Unió Europea una normativa que “obligui” les plataformes com Airbnb a “complir la llei” i que reforci la capacitat de sanció. Per Sanz, cal que les multes a aquestes empreses “facin mal” i que se simplifiquin els processos per imposar-les.

La tinenta d’alcalde ho ha dit en una roda de premsa des de l’Eurocambra en el marc d’una visita per abordar la normativa proposada per la Comissió Europea per regular l’oferta de pisos turístics de curta durada. Sanz considera que amb la llei catalana de turisme la capacitat de sanció a les plataformes és reduïda i per això ha demanat que la normativa comunitària la reforci.

El viacrucis de les multes abans no s’acaben pagant

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme ha recordat que, a Barcelona, les primeres sancions es van imposar l’any 2015 i que es va trigar gairebé un any a completar el procés per fer-les arribar a les companyies. Unes empreses que després, a més, hi han recorregut en contra, cosa que ha fet que no les hagin pagat encara. “Necessitem sancions que realment els facin mal”, ha insistit.

500 pisos turístics il·legals al mes per rastrejar

Segons ha explicat la tinenta d’alcalde, a Barcelona cada mes hi ha uns 500 pisos turístics il·legals a les plataformes, que constantment s’han d’anar rastrejant i demanar a les empreses que els eliminin de les ofertes. “Hi estem dedicant molts esforços econòmics malgrat ser l’administració més petita. Necessitem més suport i un marc normatiu que ens doni més capacitat i pressupost”, ha insistit.

La normativa europea, un bon punt de partida

Per Sanz, la proposta de normativa que va presentar al novembre la Comissió Europea per regular l’oferta de pisos turístics de curta durada és un “bon punt de partida”, però ha reivindicat que les administracions locals necessiten “més recursos” per fer front a les plataformes que incompleixen la llei.

A més, ha demanat que la norma comunitària reconegui que no totes les ciutats són iguals i que algunes estan “saturades” de pisos turístics. També ha valorat positivament que hi hagi una norma comunitària perquè farà que es pugui aplicar a totes les ciutats europees. “[Les plataformes] no tindran l’excusa que cada ciutat va a la seva. Això és un missatge molt clar”, ha defensat.

La regulació encara ha de ser negociada per l’Eurocambra i el Consell per pactar la normativa final.