L’Ajuntament de Barcelona ha demanat formalment a la Generalitat la reobertura dels centres comercials per descongestionar el centre de la ciutat. Ho ha explicat el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, que ha relacionat els embussos de trànsit i aglomeracions de persones aquest dilluns i dimarts al tancament dels centres comercials. Aquests espais estan tancats des de finals d’octubre i, segons el pla de desescalada, no podran reobrir fins que Catalunya passi al tram 2.

A banda, l’Ajuntament també ha sol·licitat al govern català que es replantegi el perímetre de la ciutat pel confinament municipal de caps de setmana i que s’ampliï a tota l’àrea metropolitana de Barcelona (36 municipis). Segons Collboni, aquesta delimitació és “més sensata i racional” i permetrà que la gent pugui anar al centre “amb garanties i sense aglomeracions”. En aquest sentit, el primer tinent d’alcalde ha recomanat a la ciutadania que es desplaci al centre a peu, en bicicleta o en transport públic perquè, segons ha dit, només està al 60 % de la seva capacitat.

El pla de desescalada a Catalunya

Aquestes peticions que fa l’Ajuntament arriben tot just l’endemà d’una manifestació de comerciants dels centres comercials a la plaça de Sant Jaume per exigir-ne la reobertura. Precisament, el Procicat estudiarà aquest dijous si reinterpreta algunes normes del tram 1 de la desescalada en l’àmbit de la cultura, el culte i els centres comercials si garanteixen una ventilació adequada d’aquests espais.