pedro sánchez emmanuel macron

(ACN/Redacció) La cimera hispanofrancesa del 19 de gener se celebrarà al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) de Barcelona. La cita entre el president francès, Emmanuel Macron, i el president espanyol, Pedro Sánchez, ha reactivat la unitat de l’independentisme amb una manifestació convocada per Òmnium, ANC i Consell per la República. ERC, Junts i la CUP han anunciat que se sumen a la mobilització.

De la seva banda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, assistirà a la reunió, però no a la mobilització al carrer, tot i que els republicans sí que participaran en la protesta. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també assistirà a la trobada.

Reunió d’alt nivell

La cimera hispanofrancesa és una reunió d’alt nivell entre els dos països en què s’abordaran qüestions com l’anomenat projecte H2Med, la connexió d’hidrogen verd entre Barcelona i Marsella. De fet, el protagonisme de Barcelona en aquest corredor submarí és un dels motius pels quals l’executiu espanyol ha triat la capital catalana com a escenari de la cimera.

Aquesta és la segona ocasió que se celebra a Catalunya d’ençà que es va començar a fer la cimera, el 1987. La primera va ser a Girona el 2006, amb els expresidents Rodríguez Zapatero i Jacques Chirac com a protagonistes.

En la trobada d’aquest dijous a Barcelona està previst que França i Espanya signin el primer Tractat d’Amistat i Cooperació entre tots dos països.

Mobilitzacions del carrer i picabaralla política

La cita entre Sánchez i Macron ha provocat una picabaralla política i també ha reactivat la unitat de l’independentisme. L’ANC, Òmnium Cultural i el Consell de la República (CxR) han anunciat una mobilització per denunciar que és “una provocació, una fantasia i una falsedat tenint en compte que “no s’ha donat cap solució política al conflicte i que hi ha encara representants del moviment a l’exili”.

ERC ha anunciat que se suma a la protesta de les entitats. I també ho farà la CUP i Junts, així com altres entitats catalanes.

Aragonès i Colau hi assistiran

La portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha assegurat que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, assistirà a la cimera. També ha detallat que la Generalitat està parlant amb La Moncloa per concretar la participació de l’executiu en la reunió. Plaja també ha assegurat que el govern no anirà a la protesta independentista “però la respecta i l’entén”.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també ha confirmat la seva participació i ha criticat que ERC i PSOE es barallin per la trobada quan fa mesos “que ho estan pactant tot”. Colau ha dit que cada partit pot fer, evidentment, “el que vulgui”, però els instat a fer un esforç per pactar i dialogar. Per això, veu innecessari establir ara una polèmica, que ha assegurat que la ciutadania no entendrà.