L’esclat d’oficines noves al 22@, amb la construcció de més de 300.000 metres quadrats, és “absolutament normal” segons la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, que emmarca la xifra en el que permetia el pla urbanístic anterior que ara s’està revisant. El document nou, que es vol aprovar definitivament a la tardor, conté el creixement d’oficines però també duplica la previsió d’habitatge protegit a la zona, dels 5.200 del pla anterior a 10.100.

Si s’hi sumen els privats, es preveu arribar als 16.000 habitatges al 22@. Amb el nou pla urbanístic, l’Ajuntament de Barcelona vol convertir aquesta zona en tranformació en “un barri com qualsevol altre de la ciutat”, explica Sanz, amb activitat econòmica, però també habitatge, equipaments, comerç de proximitat i eixos verds. De fet, ara mateix ja té en obres el carrer de Tànger i el dels Almogàvers, per pacificar-hi el trànsit.

Dues promocions d’habitatge públic en construcció

L’Ajuntament té ara en construcció dues promocions d’habitatge públic al 22@, al carrer de Puigcerdà

Ara mateix, dins dels límits del 22@, el consistori té dues promocions d’habitatge en construcció amb 75 habitatges de lloguer i dret de superfície, així com una promoció de 42 allotjaments temporals (APROP). En els últims mesos, ha enllestit 323 habitatges (entre lloguer i dret de superfície) i 20 allotjaments temporals a la zona. En fases inicials, segons apunten fonts municipals, en té mig miler més de previstos.

Els veïns volen només habitatge públic

Des de l’Associació de Veïns del Poblenou, Jaume Badenes relata la desolació del moviment veïnal en veure que la construcció que s’ha reprès al 22@ “és només per oficines”. Consideren que l’habitatge protegit que s’ha fet fins ara és insuficient i reclamen que en el nou pla urbanístic tots els pisos previstos siguin públics i de lloguer i que no n’hi hagi cap de privat. “Som un dels pocs espais que queden per desenvolupar, o ho fem ara o ja no hi serem a temps”, adverteix Badenes.

Al juny, el Sindicat de Barri del Poblenou el Nus va organitzar una consulta sobre el pla urbanístic del 22@. Hi van participar més de 3.100 persones, que van votar majoritàriament a favor de modificar el pla per construir habitatge protegit, donar impuls a la indústria i promoció local i crear zones verdes i equipaments. Menys de 100 vots va rebre l’opció de continuar amb un model que posava “per davant la construcció d’oficines i hotels”.