El plenari de l'Ajuntament ha escenificat el rebuit de la majoria de grups per la sentència de l'estatut. Ho ha fet a través d'una declaració institucional que han subscrit tots els grups menys el PP. Tots els grups han intervingut. Per a Convergència la sentència va en contra de la dignititat i la llibertat individual, tanca la porta -ha dit Xavier Trias- a la democràcia. Per a Esquerra, trenca el pacte amb Espanya. Iniciativa ha demanat la mobilització social. Iniciativa ha apuntat al PP com el culpable. També ho ha fet el PSC. I els al.ludits, el PP, els únics que s'han quedat al marge, han dit que el ple era un cortina de fum a la mala gestió del govern municipal. El plenari s'ha fet extraordinàriament i per donar-li més solemnitat al Saló de Cent i ha comptat amb més públic del que és habitual.

La declaració mostra el rebuig de l’Ajuntament davant la sentència del Tribunal Constitucional, al que qualifica de deslegitimat i desprestigiat. Alhora, demana respecte íntegre al text aprovat en referèndum pel poble de Catalunya.  El text assegura que aquesta sentència demana una resposta d’institucions, partits polítics i ciutadans. Per això Barcelona es posa “al servei del país” per donar tot el suport a les activitats de protesta que s’organitzin.

Un topall d’autogovern

La declaració institucional anima a mostrar el rebuig a una sentència que suposa un topall a les aspiracions d’autogovern de la ciutat. També convoca a la ciutadania a manifestar-se el proper dissabte 10 de juliol als carrers de la ciutat.

Text íntegre de la declaració institucional

“Davant la sentència del Tribunal Constitucional sobre el recurs presentat pel Partit Popular, contra l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, i tenint en compte que amb molta probabilitat aquesta doctrina es traslladarà a les sentències que resoldran els recursos presentats pels governs de les Comunitats Autònomes de Múrcia, la Rioja, Aragó, la Comunitat Valenciana i les Illes Balears, així com el Defensor del Pueblo, l’Ajuntament de Barcelona, reunit el seu Consell Plenari en sessió extraordinària, aprova la següent declaració:
1. Com a representants democràtics dels ciutadans i ciutadanes de la capital de Catalunya, expressem el nostre rebuig a la sentència dictada pel Tribunal Constitucional i exigim respecte al contingut íntegre dels acords polítics de convivència i autogovern referendats pel poble de Catalunya.

2. Amb el seu procedir, un Tribunal desacreditat i moralment des legitimat aboca les institucions catalanes a un futur incert.

3. Davant una situació tan greu, cap català en pot restar al marge, i menys que ningú l’Ajuntament de la capital de Catalunya. Aquesta sentència demana una resposta democràtica, el més unitària possible i coherent amb els valors que ens han mantingut vius com a país al llarg de la història.

4. Per aquest motiu, Barcelona, com tantes i tantes vegades al llarg de la història, es posa des d’ara mateix, amb energies renovades i amb la millor actitud, al servei del país.

5. Com a institució, donarem tot el suport necessari a les iniciatives institucionals, polítiques i ciutadanes que en defensa de l’Estatut tinguin com escenari la nostra ciutat.

6. L’Ajuntament de Barcelona oferirà tota la seva col·laboració a les institucions i entitats que promoguin accions cíviques en favor de la legitimitat de les decisions referendades pels catalans i catalanes.

7. Des de l’Ajuntament de Barcelona animem a totes les institucions catalanes, la societat civil i la ciutadania a mostrar el rebuig unànime a una sentència que estableix el topall fins on pot arribar Catalunya, a nivell d’autogovern, dins de l’Estat espanyol.  Per aquest motiu convoquem a totes les ciutadanes i ciutadans a la manifestació del proper dia 10 de juliol amb el lema Som una nació. Nosaltres decidim.

8. Convidem també tots els ajuntaments de Catalunya a aixecar la seva veu amb un crit unànime en defensa de l’Estatut. En un moment com l’actual, el municipalisme s’ha d’expressar amb claredat i com el que és, la base sòlida d’aquest país i el referent polític més directe i pròxim de la ciutadania.

9. Fem una crida al conjunt d’institucions catalanes i estatals per tal que s’emprenguin totes les accions polítiques necessàries per fer possible el màxim compliment i el desenvolupament ple del que l’Estatut vigent des del 2006 preveu i estableix. Allò que s’ha pactat i referendat, s’ha de complir. Catalunya és una nació de ciutadans i ciutadanes lliures. Democràticament legitimada, que es vol i que és integradora i plural, i que vol conduir el seu futur. Una nació que en tot moment ha donat proves de la seva solidaritat i la seva responsabilitat, i de la seva voluntat de pacte i entesa. I que ara ha de fer valer totes i cadascuna de les oportunitats que tenim a l’abast, molt especialment en un moment de dificultats com l’actual, que reclama solucions i propostes efectives. Una nació que al llarg de la seva història ha hagut de fer front a múltiples dificultats però que mai no ha renunciat ni renunciarà a la seves aspiracions d’autogovern. Un autogovern que, avui, es concreta en l’Estatut del 2006. L’Estatut aprovat pel poble de Catalunya. I res ni ningú no pot estar per damunt de la voluntat expressada pels ciutadans i les ciutadanes. No ens conformem ni ens resignem amb l’autogovern que resta després de la sentència. Per Catalunya, Barcelona es posa al capdavant, exercint la seva responsabilitat i el seu paper de motor del progrés social, econòmic i polític del país. Al costat del President de la Generalitat, del Parlament de Catalunya i del conjunt d’institucions catalanes. I al costat dels ciutadans i les ciutadanes. Visca Barcelona Visca Catalunya