Solidança estrena botiga a Horta

Barcelona ha decidit ajornar el “sí” a obrir els comerços els dies festius, entre maig i setembre, a partir de l’any 2022. Tot i que el govern municipal va anunciar a so de bombo i platerets l’acord amb Barcelona Oberta i la Fundació Barcelona Comerç, el cert és que encara falta l’entesa entre les patronals i els sindicats per garantir que els treballadors actuals no hagin d’assumir les hores extra dels festius, sinó que es creïn llocs de feina de qualitat.

Per això, l’executiu de Barcelona en Comú i el PSC ha decidit no dur a votació l’acord pels horaris comercials al plenari d’aquest mes de juny, tal com pretenia inicialment. En aquest sentit, fonts municipals han explicat a betevé que l’Ajuntament prefereix “donar-se més temps” fins que patronals i sindicats consensuïn l’ocupació de qualitat. Barcelona té fins a finals d’any per aprovar l’acord en plenari, abans que el govern de la Generalitat hi doni el vistiplau definitiu.

L’Ajuntament demanarà una pròrroga a la Generalitat

Mentre això no arribi, però, el plenari sí que demanarà a la Generalitat una pròrroga dels horaris actuals (que permeten obrir 10 festius a l’any, i alguns períodes concrets entre maig i octubre a les zones turístiques). La norma està vigent fins al 3 d’agost i, si després d’aquesta data la Generalitat no en fa una pròrroga, entraria en vigor la llei espanyola, que fa una liberalització absoluta dels dies festius. Per aquest motiu Barcelona demanarà que s’estenguin els horaris actuals uns mesos més, fins a finals de desembre del 2021.