En la trobada, que reuneix experts d’arreu del món per debatre mesures sobre el desenvolupament de les ciutats, Colau ha reivindicat el paper de les metròpolis en les grans decisions polítiques i ha defensat la necessitat de preservar “el control democràtic de l’espai públic”.

L’exalcalde Joan Clos i ara secretari general d’Hàbitat s’ha expressat en una línia similar i ha alertat del procés de privatització de la urbanització,  del plantejament i del disseny urbà.

Unes 500 persones participen en la trobada que es fa aquesta setmana a l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona i que inclou sessions temàtiques sobre la planificació urbana i de l’espai públic per combatre les desigualtats, fomentar la participació i crear entorns més humans i segurs.

També s’abordaran qüestions com el dret a l’habitatge, la mobilitat sostenible o com l’espai públic pot contribuir a democratitzar la cultura i l’educació. De la trobada en sortirà la ‘Declaració de Barcelona’, un recull de propostes i recomanacions per prioritzar les polítiques urbanes que apostin pel dret a la ciutat.

La de Barcelona és una de les 11 reunions regionals i temàtiques prèvies a la Conferència de l’ONU sobre habitatge i desenvolupament urbà sostenible. D’aquesta manera, es volen recollir totes les visions i, especialment, les de les ciutats per poder-les incorporar al full de ruta que ha de marcar el desenvolupament urbà sostenible dels pròxims 20 anys. Durant la jornada, també es presentarà la primera anàlisi quantitativa sobre la influència que té la gestió de l’espai públic en el desenvolupament social de les ciutats.