L’Ajuntament de Barcelona, l’Institut Català de Finances (ICF) i l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) han signat un acord pioner per impulsar l’habitatge social a la ciutat a càrrec de cooperatives i fundacions sense ànim de lucre. Les dues entitats públiques de crèdit obriran una línia de 140 M € amb què es preveuen guanyar 1.000 pisos per a lloguer assequible o cohabitatge. L’Ajuntament serà l’encarregat de seleccionar les cooperatives.

Amb aquest acord es vol garantir l’accés d’entitats socials al finançament per tirar endavant projectes de rehabilitació o construcció d’obra nova. Es podrà cobrir fins al 100 per cent del cost del projecte i es podrà tornar el préstec en un termini de fins a 30 anys. A finals del 2020, l’Ajuntament va signar un conveni amb entitats socials per promoure un miler de pisos en solars municipals, que ara es podran acollir a aquest finançament.

Colau: “És un acord pioner, històric i innovador”

El conveni entre l’Ajuntament, l’ICF i l’ICO s’ha signat al Saló de Cent en presència de l’alcaldessa, Ada Colau, i representants de les dues entitats de crèdit. “És un acord pioner, històric i innovador”, ha destacat Colau, que ha afegit que el conveni permet resoldre un dels problemes per a les construccions de cooperatives: l’accés al finançament. “Perquè tothom que ho necessita pugui accedir a aquests pisos és imprescindible el finançament i el crèdit en bones condicions”, ha afirmat.

El conseller delegat de l’ICF, Jordi Òliva, ha defensat que aquest acord respon a un dels objectius de l’existència d’una banca pública catalana i una d’espanyola: “Tots hi col·laborem”. La directora general de Negocis de l’ICO, Rosario Casero, ha destacat que l’objectiu d’aquest acord és “fer de catalitzador” perquè d’aquí a uns anys la banca privada vegi que aquestes operacions són “un bon risc”.

Més de 600 pisos de cooperatives

En els últims anys, l’Ajuntament de Barcelona ha posat a disposició de cooperatives i fundacions sense ànim de lucre sòl municipal per a 622 habitatges. La majoria estan en construcció o amb els terrenys a disposició i n’hi ha prop d’un centenar que ja estan en funcionament. És el cas de La Borda, el primer bloc cooperatiu fet de fusta al barri de la Bordeta; la Balma, al Poblenou, o La Chalmeta, a la Marina del Prat Vermell.