La finca del Bar Marsella està ubicada dins una àrea de conservació i rehabilitació declarada ara fa dos anys. Això fa que en cas d'una operació de compra per part de privats, l'Ajuntament pugui exercir el dret de tempteig i retracte per quedar-se-la al mateix preu. I això és el que ha passat. Una societat estrangera de capital privat volia comprar l'edifici per poc més d'un milió d'euros. En notificar-ho al consistori, aquest ha reservat una partida amb la mateixa quantitat per exercir el dret de tempteig i fer-se amb l'edifici. El principal beneficiat de l'operació en podria ser l'històric Bar Marsella, que a principis d'any va recollir signatures per quedar-se al barri. Ara és un dels pocs inquilins que queden a l'edifici, que havien de marxar per rehabilitar-lo abans de vendre'l. El 19 de novembre és la data fixada pel jutge per desallotjar-los i, per tant, el límit del consistori per comprar l'immoble definitivament. Des de l'oposició, el PSC, que va liderar la defensa del local al ple del districte i en comissió, aplaudeix la decisió del govern però reclama que es concretin els usos de la finca. SARA JAURRIETA, regidora del PSC "Nosaltres volem que a sobre del bar Marsella hi vagin els veïns. Que hi hagi habitatge públic. Crec que la porta està molt indecisa de si allà hi anirà pisos turístics o no. I creiem que això ho hem d'evitar de totes totes." L'Ajuntament no ha volgut confirmar a què es destinarà l'edifici si, finalment, s'acaba comprant. En tot cas manté que vol conservar l'històric Marsella, obert des de 1820.

Els propietaris de l’edifici havien acordat la venda de l’immoble per 1,1 milions d’euros a un inversor privat, però l’Ajuntament de Barcelona ha decidit fer ús del dret de tempteig i retracte, tal com havia reclamat el Grup Municipal del PSC, atès el mal estat de la finca, els propietaris de la qual acumulaven multes administratives de fins a 200.000 euros. Es tracta, a més, d’un edifici situat en una àrea de rehabilitació, que el consistori pot comprar amb les mateixes condicions.

L’edifici havia de ser totalment desallotjat, inclòs el local on hi ha el Bar Marsella des de l’any 1820, per ser venut al capital privat sense inquilins. L’operació de l’Ajuntament, però, podria evitar que el mític establiment, famós per l’ambient bohemi que s’hi respira, hagi de tancar.

Segons l’advocat de la propietat i administrador de l’edifici, Jordi Montoro, el proper 19 de novembre és el dia límit perquè l’Ajuntament faci efectiva la compravenda de la finca. El propietari actual del bar, Josep Lamiel, ha admès, però, no saber-ne res.