Una àmplia delegació institucional i una representació d’esportistes olímpics i paralímpics han commemorat el 25è aniversari de Barcelona’92 en un acte al Palauet Albéniz. En els discursos, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha dit que els jocs van ser “de tots” perquè el diàleg i la complicitat entre administracions es van dur “sense retrets ni imposicions”. El rei Felip VI ha afirmat que “la concòrdia, el respecte i la unió” que Barcelona’92 va mostrar al món “han d’inspirar els nostres valors i comportaments”.

Un dels més homenatjats en l’acte ha estat l’exalcalde Pasqual Maragall, que hi ha assistit acompanyat de la seva esposa Diana Garrigosa. Tots els parlaments han recordat la seva trajectòria i s’ha projectat un vídeo amb el discurs que va fer en la cerimònia d’inauguració dels jocs. “Ens vas ensenyar a estimar i a enorgullir-nos de la nostra ciutat”, ha dit l’alcaldessa, Ada Colau, que ha destacat “el lideratge excepcional” de Maragall. Colau ha dit que els jocs van ser “un èxit compartit” i un exemple que el diàleg i la cooperació fan que els projectes siguin imbatibles.

En l’acte han intervingut també el president del Comitè Olímpic Internacional, Thomas Bach, i el del Comitè Paralímpic Internacional, Philip Craven, que han recordat la figura de Joan Antoni Samaranch. Un nom que ha aixecat alguns aplaudiments entre els assistents. Bach ha animat Barcelona a “valorar de forma adequada els seus mèrits històrics”.

L’encesa d’una torxa olímpica ha culminat l’acte institucional. Colau l’ha entregat a Eli Maragall, neboda de l’exalcalde i medallista als jocs del 92, que ha estat la primera rellevista que ha dut el foc olímpic rumb a la plaça de Catalunya. A banda d’alguns esportistes, al Palauet Albéniz s’han deixat veure exregidors de l’etapa olímpica i  noms destacats del 92, com Josep Miquel Abad.