L’Ajuntament ha obert una auditoria a Serveis Funeraris de Barcelona per detectar suposades irregularitats en la facturació. La decisió s’ha pres després que la síndica de greuges alertés de manca de transparència en la contractació de serveis funeraris. Arran d’aquella denúncia, l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor ha obert una investigació d’ofici, que el consistori vol completar amb l’auditoria.

Serveis Funeraris de Barcelona és una empresa mixta en la qual l’Ajuntament té el 15 % de participació i el 85 % restant és a mans de Mèmora. El regidor de Presidència, Eloi Badia, no ha volgut afirmar si hi ha irregularitats en l’empresa i ha explicat que els resultats de l’auditoria es coneixeran al març. L’anunci arriba el dia abans que el Ple de l’Ajuntament debati la creació d’una funerària pública, una votació que es preveu fallida.

tauts funerària pública

Crítiques de l’oposició

Alguns grups de l’oposició han acusat el govern d’Ada Colau de voler condicionar la votació del plenari amb l’anunci de l’auditoria. “És una mesura de pressió de cara al ple”, ha afirmat Sònia Recasens (PDeCAT). Des del PSC, Carmen Andrés ha dit que el govern busca “crear una opinió negativa” envers Serveis Funeraris de Barcelona a les portes de la votació al ple.

El portaveu del PP, Xavier Mulleras, ha qualificat el govern de “piròman de la política” per “crear un incendi abans del plenari”. Els grups també han recordat que l’Ajuntament té el 15 % d’accions a Serveis Funeraris i que si hi ha irregularitats també en pot ser responsable. Badia ha negat cap intenció de condicionar la votació i ha dit que s’ha volgut donar tota la informació als grups.

La funerària pública, sense suports

Malgrat l’auditoria, Eloi Badia ha confirmat que el ple d’aquest dimecres es manté, tot i saber-se ja que no tindrà els vots necessaris per aprovar la funerària pública. La majoria de l’oposició (PDeCAT, Cs, PSC i PP) hi votarà en contra i ERC s’abstindrà. El govern (BComú) només tindrà el suport de la CUP i els dos regidors no adscrits.