NEUS LLOVERAS, presidenta de l'AMI "Estem fent aquesta campanya d'anar a veure les grans ciutats sobretot de l'àrea metropolitana per oferir-los la possibilitat d'entrar a l'AMI a través d'una consulta a la població, perquè creiem que és molt democràtic." GERARDO PISARELLO, primer tinent d'alcalde "Som un Govern favorable a les consultes i al dret a decidir i en un dia com a vui, trist, perquè el PP ha tornat a fer un intent de criminalitzar qualsevol debat sobre la reconfiguració de l'EStat, considerem que aquesta proposta s'ha d'estudiar."

La trobada ha estat una presa de contacte entre el govern municipal i la nova executiva de l’AMI,encapçalada per la presidenta, Neus Lloveras, que està intentant convèncer les grans ciutats del país, en especial les de l’àrea metropolitana, perquè decideixin a través d’un consulta sobre la seva entrada a l’entitat. És el cas de Badalona i de Lleida i ara de Barcelona.

L’adhesió o no de Barcelona a l’AMI és una de les qüestions espinoses per al govern de Barcelona en Comú des de la seva arribada. El tema és polèmic en la política municipal, fins al punt que el setembre de 2015 els partits independentistes van forçar un ple extraordinari. En la votació sobre una possible adhesió, cap dels dos partits ara al govern no van votar-hi a favor, ja que la formació de Colau es va abstenir i els socialistes hi van votar en contra. Després de la reunió amb l’AMI, el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha explicat que “és una proposta que s’ha d’estudiar i atendre perquè és legítim poder consultar la ciutadania sobre temes rellevants”.

Totes dues parts han acordat tornar a posar-se en contacte a partir del setembre. Pisarello explica que abans en vol parlar amb la resta de forces polítiques de l’Ajuntament i amb altres ciutats de l’àrea metropolitana, així com estudiar “les vies jurídiques”. Segons el tinent d’alcalde, “estem disposats a tenir aquesta conversa i no ens tanquem a cap possibilitat”. Lloveras ha remarcat que “hi hagi o no entrada a l’AMI, crec que és molt positiu que hi hagi aquest contacte entre l’associació i la ciutat de Barcelona”.