L'acte ha començat a les 12 del migdia amb la intervenció del president sortint. Montilla ha destacat que la continuïtat i l'alternança constaten la normalitat política del país. Ha volgut acabar el mandat amb unes paraules de Jaume Vicenç Vives i ha dit que espera en el futur unes circumstàncies més planeres per a Catalunya. JOSÉ MONTILLA, president de la Generalitat sortint "Que la societat catalana visqui més preocupada pel fer que pel ser, per la consistència que per l'essència i que deixi de tenir pors i recels atàvics i els tradueixi en esperança i energia constructiva." Després, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha llegit el decret de nomenament i Mas ha promès el càrrec.Tot i que el protocol no li obligava a fer-ho, Montilla ha imposat la Medalla d'Honor de la presidència a Mas. El nou president ha dedicat les primeres paraules a agrair el traspàs de govern que ha fet Montilla i ha dit que governarà seguit aquest lema. ARTUR MAS, president de la Generalitat "Cap fred, cor calent, punys ferms i peus a terra." Mas ha dit que no se sent com un resistent ni un alliberador sinó un humil servidor del país. ARTUR MAS, president de la Generalitat "Em sento un constructor de Catalunya, un constructor del meu país i un constructor de la nació catalana." Un cop acabat l'acte de nomenament, Mas ha sortit al balcó de la Generalitat. Abans, però, ha acompanyat Montilla fins al cotxe que l'esperava per marxar de la Generalitat. En sortir a saludar els simpatitzants de la plaça de Sant Jaume, el president ha dit que espera fer un bon servei al país. Al balcó l'han acompanyat, entre d'altres, Jordi Pujol i Xavier Trias (a qui ja espera a l'altra banda de la plaça).

L’acte s’ha fet al Saló Sant Jordi, des d’on l’han seguit en directe unes 200 persones. El primer a parlar ha estat el president sortint, José Montilla, que ha dit que la “veritable transcendència” de l’acte rau en la continuïtat institucional i en la constació del bon funcionament de l’alternança política. També ha felicitat el nou president, Artur Mas a qui ha ofert “els millors desitjos”.

Després del discurs de José Montilla, el nou president ha promès el càrrec “amb plena fidelitat al poble de Catalunya”. Aquestes paraules han estat un afegit d’Artur Mas. Immediatament, el nou president ha rebut la Medalla d’Honor del seu antecessor.

En el primer discurs com a president, Artur Mas ha tornat a reiterar l’agraïment a José Montill per “l’impecable traspàs de poders”. També ha dit que se sent “una mica atabalat”, agraït, “en pau amb mi mateix” i en deute amb Catalunya. “Tinc més ganes de servir a Catalunya que no pas de ser servit” ha dit Mas. Ha afegit que arriba a la presidència de la Generalitat amb un bagatge superior al que tenia el 2003, quan va intentar ser president per primera vegada.

Mas també ha afirmat que és conscient que asumeix la presidència en un moment delicat per a Catalunya, però també ple d’esperança. Segons el nou president català, la construcció nacional de Catalunya “no és una feina per a impacients” perquè la vida dels pobles i les nacions  “no és mesura ni en anys, ni en dècades, ni tampoc en segles”, sinó potser en mil·lenis. Ha acabat dient que se sent una “baula més de l’engranatge que va començar fa més de mil anys” i que se sent un “humil servidor” de Catalunya.

Després del acte, Artur Mas ha acomiadat José Montilla -que ha marxat en cotxe- i ha sortit al balcó des d’on ha dirigit unes paraules a les persones que es congregaven a la plaça de Sant Jaume.