ARTUR MAS, president de la Generalitat de Catalunya "Aixecar el país econòmicament i crear les condicions per a què hi hagi feina digna per a tothom que vulgui treballar, és una tasca col·lectiva a la qual tots hi som cridats, i a la qual molts hi hem de contribuir. Començant per mi mateix." "Per aixecar el nostre país no hi ha miracles ni solucions màgiques. No hi ha dreceres. Només hi ha un camí: treball dur, esforç, sacrifici, imaginació, creativitat, moral de victòria i convicció en les nostres possibilitats. En definitiva, creure en nosaltres mateixos. No hi ha força més gran que aquesta." "Deixeu-me dir que tenim dret a creure en nosaltres mateixos. Catalunya, en els moments més complicats i adversos de la seva història, sempre ha trobat la manera d’aixecar el cap. Sempre ha trobat les energies positives i les persones per anar endavant. I ara no serà una excepció. També ara trobarem les energies i les persones per aixecar el país i enlairar el nostre esperit." "Les incerteses i les amenaces també planen sobre la nostra realitat nacional catalana. La incomprensió, i més d’un cop l’hostilitat, cap a la nostra personalitat col·lectiva i la nostra identitat cultural i lingüística haurien d’haver quedat definitivament superades en una democràcia consolidada com la que compartim amb la resta de l’Estat. Dissortadament, no és el cas." "Catalunya vol més autogovern perquè estima la llibertat; Catalunya aspira a un tracte fiscal més just perquè valora l’esforç; Catalunya sap que la seva identitat es fonamenta sobretot en la seva cultura, i a l’hora té un afany permanent de projectar-se i donar-se a conèixer portes enfora."

“Tenim dret a creure en nosaltres mateixos”

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha pronunciat el seu primer missatge institucional de Cap d’Any. El discurs s’ha basat en dos dels pilars del seu programa, la recuperació econòmica i l’afirmació nacional. Ha explicat que la principal prioritat del Govern serà la lluita contra la crisi i la creació de feina: “Per aixecar el nostre país no hi ha miracles ni solucions màgiques. No hi ha dreceres. Només hi ha un camí: treball dur, esforç, sacrifici, imaginació, creativitat, moral de victòria i convicció en les nostres possibilitats. En definitiva, creure en nosaltres mateixos. No hi ha força més gran que aquesta”, ha dit.

Com ha va fer al seu discurs d’investidura, Mas ha tornat a demanar l’ajuda de tothom que tingui capacitats, que les posi al servei del país i dels més desfavorits. Diu que la suma dels esforços ens farà “més grans com a nació i millors com a persones“.

Nous horitzons per albirar

L’altre gran eix del discurs ha estat la construcció nacional. Mas ha dit que “les amenaces planen sobre la nostra realitat nacional” i posa com a exemple “la incomprensió i hostilitat cap a la personalitat col·lectiva i la realitat lingüística.” Assegura que qualsevol reivindicació és vista per l’estat espanyol com a insolidària o “pròpia de mentalitat provinciana.” Mas diu que “Catalunya vol més autogovern perquè estima la llibertat; Catalunya aspira a un tracte fiscal més just perquè valora l’esforç; Catalunya sap que la seva identitat es fonamenta sobretot en la seva cultura, i a l’hora té un afany permanent de projectar-se i donar-se a conèixer portes enfora.”

Mas assegura que a tots ens correspon “construir el nostre projecte comú de futur” i veient “quins nous horitzons volem albirar.” i tanca el discurs amb una referència al Cant de la Senyera. El president de la Generalitat ha recuperat la tradició de fer el discurs al saló de la Mare De Déu de Montserrat, després que el seu antecessor, José  Montilla, triés la seu d’un servei públic que treballés per Cap d’Any.