L’expresident ha argumentat que ha pres la decisió perquè, després dels resultats obtinguts per Junts per Catalunya en les eleccions del 21 de desembre, s’obre ara una “nova etapa que requereix nous lideratges” i, per tant, considera que cal deixar “espais lliures” perquè hi hagi noves persones que el puguin encapçalar. Mas considera que el 21-D “obre una possibilitat enorme” perquè el partit pugui “eixamplar la seva base de manera més accelerada”. En aquest sentit, ha dit que “no vull que el fet que jo ocupi la presidència pugui representar un fre a l’expansió natural accelerada que el projecte pot tenir”, que creu que podria limitar tenint en compte ell que vincula el partit actual amb el passat com a Convergència Democràtica de Catalunya.

La segona raó que l’ha dut a deixar la presidència del partit, diu, és el calendari judicial. Justament ha anunciat que ha estat inclòs com a investigat en la causa que el Tribunal Suprem instrueix pel procés sobiranista, en què també estan encausats els membres del govern de la Generalitat, destituït per l’article 155, i per la qual Junqueras, Forn i els líders de les entitats sobiranistes es troben en presó preventiva. A més d’aquesta causa, el ja expresident del PDeCAT també ha fet referència als dos processos oberts per la votació del 9-N: el que el va condemnar a una pena d’inhabilitació, ara pendent de ratificació per part del Tribunal Suprem, i el que té obert al Tribunal de Comptes i pel qual ja ha abonat una fiança.

El moment per fer-ho públic no és casual. Mas assenyala que és precisament un 9 de gener de fa dos anys quan va decidir fer un pas al costat com a president de la Generalitat i va proposar Carles Puigdemont. Preguntat per si la seva decisió podia interpretar-se, precisament, com un missatge al president destituït pel 155, Mas ha afirmat que “no és una decisió que impliqui cap missatge a ningú, i menys al president Puigdemont”, que ha dit que ha de prendre les seves pròpies decisions.

Tot i retirar-se de la primera línia política, l’expresident de la Generalitat ha remarcat que “això no s’ha d’interpretar en cap cas com un allunyament meu respecte a aquest projecte“, en referència al PDeCAT. Mas ha afegit que hi seguirà vinculat activament “al lloc que em toqui, molt més modest”.