De fotos i encaixades de mans n'hi ha hagut moltes però no la que tothom esperava. Artur Mas ha assistit al fòrum de marques espanyoles una hora abans que hi anés Mariano Rajoy. Davant un auditori amb empresaris de renom, Mas ha elogiat la marca Barcelona pel reconeixement internacional que té i la capacitat d'obrir portes. ARTUR MAS, president de la Generalitat "Hoy en día, la marca potente que tiene España es Barcelona." Discurs d'obertura i comiat quasi immediat del president abans que hi arribés Rajoy. ("No está previsto ningún encuentro. El presidente Rajoy es el que viene aquí y no ha dicho nada, por lo tanto...") Gairebé mitja hora després, i al mateix escenari, ha fet acte de presència el president espanyol, que sí que ha coincidit amb l'alcalde. Xavier Trias també ha defensat la marca Barcelona com un projecte estratègic de país per sortir de la crisi. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Nosotros conseguiremos que realmente esta marca nos ayude a proyectarnos y a salir de las dificultades económicas que todos más o menos vivimos." Referències a Barcelona també n'ha fet Rajoy en un discurs, però amb més càrrega política. La defensa de la unitat s'ha fet un lloc en una metàfora sobre l'èxit de les empreses. MARIANO RAJOY, president del Govern espanyol "Probablemente para ir rápido pueda ser mejor andar solo, pero para llegar lejos es mejor ir bien acompañado." Les marques líders de l'estat volien aprofitar la jornada d'avui per reclamar que l'aposta internacional sigui una prioritat política, però més enllà d'això, el fòrum ha estat l'escenari més que visible de la distància que hi ha entre els governs espanyol i català.

Artur Mas ha fet acte de presència al Palau de Congressos de la Fira de Barcelona a dos quarts d’una del migdia i n’ha sortit mitja hora després. El president Rajoy ho ha fet una estona més tard, quan faltaven 20 minuts per a les dues de la tarda. Els dos mandataris han evitat, així, coincidir i fer-se una foto conjunta després del “no” del Congrés dels Diputats a la consulta sobiranista. “No hi ha prevista cap trobada. El president Rajoy és el que ve aquí, no ha dit res i per tant…”, ha dit Mas als periodistes als passadissos del Palau de Congressos.

Malgrat fer evident el desacord entre els governs català i espanyol, en el Fòrum de Marques de Renom Espanyoles tots els dirigents polítics que hi han intervingut han coincidit a elogiar la marca Barcelona. El més contundent ha estat Artur Mas, que l’ha presentat com “la marca més potent que té Espanya”. L’alcalde Trias també ha centrat el discurs en la marca Barcelona, que ha definit com “un projecte de ciutat i de país que cal cuidar dia a dia; així aconseguirem que ens ajudi a projectar-nos i a sortir de les dificultats econòmiques”.

Mariano Rajoy, al seu torn, ha qualificat “d’encert” haver escollit Barcelona per fer aquest fòrum, ciutat que ha titllat de “gran aparador de Catalunya i d’Espanya”. Però en el discurs de Rajoy s’ha deixat entreveure també una forta càrrega política: “Per anar ràpid pot ser millor anar sol, però per arribar lluny és millor anar acompanyat”, ha dit en una metàfora sobre l’èxit de les marques.