La decisió s’ha pres després d’una consulta als voluntaris de Demòcrates (571 persones), en la qual hi ha hagut una participació del 45,4 %, que s’ha inclinat majoritàriament (92,6 %) perquè el partit inici el rumb en solitari. Ardanuy ha reiterat que el canvi de nom de CiU a grup Demòcrata “no ens va agradar”, però que aquest no ha estat el motiu central de la ruptura sinó la voluntat de tenir veu pròpia a l’Ajuntament.

Trias a Ardanuy: “Allò lògic i demòcrata és anar-se’n a casa”

El president del Grup Municipal Demòcrata, Xavier Trias,  ha dit que respecta la decisió d’Ardanuy però li ha demanat que torni l’acta de regidor perquè considera que deixar el grup i quedar-se a l’Ajuntament “no és seriós”. L’exalcalde ha recordat a Ardanuy que és regidor perquè va formar part de la llista de CiU i que si deixa el grup “ha de ser amb totes les conseqüències”.

Trias ha dit que la marxa d’Ardanuy li sap greu personalment, però que “clarifica la situació” després de mesos d’incertesa sobre el paper d’aquest regidor al grup. El líder del grup Demòcrata ha dit que mantindran el nom tot i que minuts abans, Ardanuy havia demanat que “seria lògic” que adoptessin el nom de PDECat. El futur regidor no adscrit ha dit que espera tenir veu als plenaris i a les comissions, i disposar dels “mínims recursos” per fer la feina.

Regidor no adscrit, un cas inèdit a l’Ajuntament

Gerard Ardanuy té tots els números de ser el primer regidor no adscrit més longeu de l’Ajuntament. N’hi va haver només un cas en el mandat anterior, quan el regidor d’ICV Joaquim Mestre va deixar el grup per anar a la llista del PSC. Va ser poques setmanes abans de les eleccions del 2015 i en el plenari on es podia haver vist el canvi, l’últim del mandat, no hi va anar.