Pere Aragonés, ERC, en el segon debat d'investidura al Parlament de Catalunya
Pere Aragonés, ERC, en el segon debat d'investidura al Parlament de Catalunya

(ACN) El candidat d’ERC a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, s’ha compromès a “fer possible la culminació de la independència i a “fer inevitables” l’amnistia i l’autodeterminació. Així ho ha exposat durant la seva primera intervenció en el segon debat d’investidura —després del primer, fallit, al març— al qual se sotmet, aquest dijous a la tarda al Parlament.

Aragonès també ha receptat “altes dosis d’empatia” per superar les “diferències” amb Junts, amb qui ERC formarà l’executiu de coalició. El candidat republicà també ha estès la mà als comuns, i ha definit les “quatre banderes” per bastir la legislatura de la “nova Generalitat republicana”: la social, la feminista, la verda i la democràtica. Aragonès ha destinat bona part del discurs a reivindicar el referèndum.

El candidat d’ERC s’ha compromès a impulsar l’Acord Nacional per a l’Autodeterminació i l’Amnistia, “per fer evident l’amplíssima majoria social que sap que la resolució del conflicte amb l’Estat requereix la llibertat dels presos i exiliats i el lliure exercici del dret a l’autodeterminació”.

Aragonès, encara vicepresident amb funcions de president, ha constatat la “necessitat” d’una “confrontació cívica i pacífica per forçar l’Estat a assumir la realitat fins ara negada”. Crearem un punt de trobada de tothom que defensi que Catalunya té dret a decidir, un punt de trobada de tot el sobiranisme”, ha afegit. En aquesta línia, el candidat a la investidura ha explicat que l'”aliança infranquejable” de l’Acord per a l’Autodeterminació i l’Amnistia ha d’aglutinar ciutadania, societat civil, agents socials i institucions del país que hi estiguin a favor.

“Aquesta és la meva obsessió. Superar el bloqueig actual i resoldre d’una vegada per totes el conflicte entre Catalunya i l’Estat”, ha asseverat Aragonès, que ha citat Escòcia com a exemple a seguir: Sé que Escòcia se’n sortirà i tornarà a votar. I sé que el Regne Unit tornarà a fer tot el possible per seduir els escocesos i evitar democràticament la independència. I això que és possible a Escòcia vull que sigui possible a Catalunya”, ha insistit.

Mà estesa als comuns

El candidat d’ERC, que demà al migdia serà investit 132è president de la Generalitat, ha estès la mà als comuns —sense mencionar-los directament—: “Més d’hora que tard ens haurem d’entendre”. Aragonès ha justificat que comparteix idees de país i “molta ambició transformadora” amb el grup de Jéssica Albiach, i li ha reclamat el suport a la investidura: “Els demano la confiança. Jo els n’he fet en altres ocasions”, ha defensat Aragonès, que ha pregat que, almenys, En Comú Podem no s’oposi a la votació de demà.

El líder d’Esquerra també s’ha dirigit al conjunt de l’oposició per apuntar que alguns dels canvis que pretén impulsar des de la Generalitat requeriran i exigiran “consensos amplis” perquè seran “molt profunds”.

“Nova etapa”

Aragonès ha subratllat que enfoca la nova legislatura a partir de “quatre banderes”: la social, la feminista, la verda i la democràtica. El candidat ha reiterat que vol impulsar la “nova Generalitat republicana”, i ha destacat que, després de 80 anys, Catalunya tornarà a tenir un president d’esquerres i independentista. L’encara vicepresident en funcions ha definit que la “nova etapa” ha de ser “inconformista, innovadora, transformadora, imaginativa, creativa, amb visió de futur i amb un compromís inequívoc de fer més fàcil, amable i feliç la vida de la ciutadania”.

Catalunya necessita una sacsejada. Necessita obrir una nova etapa amb quatre grans transformacions inajornables i que seran les quatre banderes de la nova Generalitat republicana”, ha reiterat. Aragonès ha conclòs que no té “cap dubte” que, amb la complicitat de tothom, podrà assolir aquests objectius: “Tenim tots els ingredients per sortir-nos-en, i l’únic límit que ens hem de fixar és el de la voluntat popular de la ciutadania de Catalunya”.