La història recent d'aquesta escultura és digna d'un serial, malgrat que ha passat 20 anys gairebé desaparcebuda a l'Ajuntament. La polèmica la va desfermar la CUP en el ple del juliol, quan va demanar retirar-la pel passat franquista de Samaranch. El govern ho va acceptar a mitges. La va retirar, però només per esborrar-ne el nom, una decisió que no va agradar al PSC. Els socialistes, socis de govern, s'han sumat avui a CiU i C's a la petició del PP perquè el nom de Samaranch torni a l'escultura. CARMEN ANDRÉS, portaveu del Grup Municipal del PSC "No és per ser franquista sinó per la seva contribuició que Barcelona fos ciutat olímpica. Nosaltres no volem amagar la història d'aquesta ciutat." GERARDO PISARELLO, primer tinent d'alcalde "Si aquí hi ha una majoria del consistori que vol restituir el nom de Samaranch, reprenem la peanya original, però no pas a l'Ajuntament, sinó al Museu Olímpic de l'Esport." ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP: "No vuelva a abrir esta polémica diciendo 'ahora es la polémica así y retiramos la escultura a otro emplazamiento'. La escultura está bien donde está, lleva 20 años así, y nunca ha habido un debate sobre ella." La proposta que s'ha aprovat avui, però, no té efectes vinculants. Ara bé, la divisió oberta al govern entorn de la figura de Samaranch promet noves entregues a aquest serial.

Nou gir en la història de l’escultura olímpica dedicada a Samaranch feta per l’artista Joan Mora. La peça es va retirar del consistori fa dues setmanes per esborrar el nom del pedestal –a iniciativa d’un prec de la CUP–  i hi va tornar, dos dies després, sense cap referència a l’expresident del COI.

Han passat només 15 dies i el destí de l’escultura ha tornat a canviar. Ho ha fet arran d’una proposta del Partit Popular, que ha rebut el suport de Convergència, Ciutadans i també els socis de govern de Barcelona en Comú, tal com va anunciar el regidor Daniel Mòdol al programa ‘Bàsics BTV’.

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha afirmat que “si hi ha una majoria del consistori que vol restituir el nom de Samaranch, reprenem la peanya original” però ha condicionat la decisió al trasllat de l’estàtua al Museu Olímpic de l’Esport. El president del Grup Municipal del Partit Popular, Alberto Fernández Díaz, ha demanat que no es reobri la polèmica i considera que no és necessari moure l’escultura a cap altre emplaçament.