casa-josep-sabadell-201224
Foto: @BcnSingular

El Ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat provisionalment modificar el Pla General Metropolità (PGM) per protegir el patrimoni i la identitat del Clot i el Camp de l’Arpa del Clot. El document ha tirat endavant amb els vots a favor del govern municipal, Junts, Barcelona en Comú i ERC, i ara s’enviarà als òrgans competents perquè s’aprovi definitivament.

El Pla de Protecció de Patrimoni Arquitectònic, Històric i Artístic de Sant Martí, vigent actualment, data de l’any 2000, i després de més de 20 anys, calia elaborar un document nou per ampliar la catalogació a nivell puntual que es va plantejar en aquell moment. El nou planejament actualitzarà la normativa vigent per protegir finques i edificis tenint en compte el seu valor patrimonial, el caràcter dels barris, les traces i la memòria històriques, el paisatge urbà, i el medi ambient.

Es protegeixen 12 conjunts patrimonials i 26 elements individuals

Segons aquest nou planejament, al Clot i al Camp de l’Arpa s’hi afavoriran les actuacions de rehabilitació en lloc de les de substitució. D’aquesta manera, en funció del grau de protecció, qualsevol obra en aquestes parcel·les haurà de respectar la seva identitat tradicional. A més, s’identificarà i protegirà els edificis i conjunts més rellevants que estaven afectats.

El catàleg de protecció patrimonial inclou els quatre conjunts ja existents i, a més, n’incorpora 12 de nous i modifica la fitxa d’un d’existent per millorar-ne la protecció. Pel que fa a finques individuals, es mantenen al catàleg les 15 que ja hi havia, i se n’inclouen 26 de noves: 12 de nivell C i 14 de nivell D. A banda, es retira el catàleg a un edifici i es modifica la protecció de quatre finques més. Una de les finques que passa a tenir protecció de nivell C és la Casa Josep Sabadell, obra modernista del 1914-1918 de Josep Masdeu, situada a l’avinguda Meridiana, cantonada amb el carrer de la Corunya (foto de portada).

En total, es proposen 188 parcel·les amb protecció patrimonial, que, sumades a les que ja estaven catalogades, s’arriba a un total de 242 parcel·les protegides.

Mesures per promoure l’habitatge protegit

El nou planejament també es marca l’objectiu d’assolir a aquesta àrea 500 habitatges de protecció a llarg termini. Per aconseguir-ho es proposa destinar a habitatge social més de 8.500 m² de diverses parcel·les. Algunes ja són de titularitat municipal, i la resta es preveu que s’adquireixin via expropiacions. El consistori hi podria edificar un total de 441 habitatges protegits.

A més, també es vol estudiar fer un canvi en la normativa per permetre canvis d’usos a les plantes baixes en aquells carrers que no tinguin la consideració de xarxa viària bàsica, xarxa de connexió local o d’eixos d’activitat. Aquest canvi d’ús, però, només s’autoritzaria per a fer-hi habitatge protegit. Amb aquesta mesura s’estima que es poden construir a llarg termini uns 60 pisos de protecció.

Comparteix a: