“Un pressupost excepcional per a una situació excepcional”, així ha defensat Jaume Collboni (primer tinent d’alcalde) la proposta de pressupost de l’Ajuntament de Barcelona per al 2021 davant de la resta de forces municipals. I igual d’excepcional ha estat la resposta de l’oposició: tots els grups s’han abstingut en bloc i han facilitat que el pressupost 2021 superi el primer tràmit, en la Comissió d’Economia.

Els comptes per a l’any vinent estan plenament condicionats per la crisi sanitària i econòmica causada pel coronavirus, i proposen arribar fins a la xifra rècord de 3.231 M €. Malgrat la baixada dels ingressos per impostos, el govern de Colau i Collboni preveu que els diners provinents de l’Estat i l’endeutament permetran engreixar les arques municipals per sobre dels 3.200 milions.

Davant d’aquest escenari, Elsa Artadi (JxC) ha demanat “responsabilitat per aprofitar bé aquesta oportunitat” i no hipotecar la capacitat financera de l’Ajuntament els propers anys: “Ara tenim l’eina; la qüestió és com la fem servir”. El regidor de Pressupost, Jordi Martí, ha respost a Artadi que “aquest és un pressupost extensiu, però prudent”.

ERC demana al govern que triï un soci

Per la seva banda, Ernest Maragall (ERC) ha expressat “un cert escepticisme per l’escassa credibilitat del govern”, en relació amb les inversions no executades del pressupost d’aquest any. Per això ha avisat al tàndem de comuns i socialistes que “avui no podem donar res per fet, hauran de triar concreció, orientació i socis”.

El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha respost l’avís del republicà demanant que “no posem línies vermelles”. I ha afegit: “No es tracta d’haver de triar uns socis, es tracta de tenir un pressupost extraordinari per a una situació extraordinària”.

Gestos “excepcionals”

Més enllà dels dubtes i les mancances que han expressat la resta de grups sobre el projecte de pressupost, l’aprovació inicial dels comptes en comissió no ha rebut cap vot en contra. “Mai aprovaríem un pressupost de Colau, però en aquesta situació excepcional sí que farem un gest per a Barcelona”, ha dit Paco Sierra (Cs). Tot i això, Sierra ha reclamat una rebaixa de taxes i impostos per als “autònoms i empresaris que necessiten socors”.

En aquesta línia també s’ha pronunciat Josep Bou (PP), per a qui “la prioritat de la despesa ha de ser en rescatar empreses i famílies, […] no en carrils bici ni pintar carrers”, mentre que Eva Parera (BCanvi) ha avisat que “el bon esperit no implica que seguim pensant que s’ha de rebaixar la càrrega impositiva“.

Ara bé, el regidor de govern Jordi Martí ha tancat la porta a la petició de rebaixa de les futures ordenances fiscals: “Hem de compensar els afectats amb ajuts més que amb rebaixes fiscals” perquè aquestes darreres —ha dit— “van igual als que no han patit”. Si res no canvia, el projecte de pressupost per al 2021 se sotmetrà a aprovació definitiva el ple del 23 de desembre.