A partir de dilluns 23 de novembre els bars i restaurants podran reobrir fins a les 21.30 h, mitja hora abans de començar el toc de queda. Les taules hauran d’estar separades dos metres i només hi podran seure quatre persones, excepte si són d’un mateix nucli de convivència. L’aforament màxim a l’interior dels establiments serà del 30 % i a les terrasses no hi haurà més limitació que garantir la distància entre taules.

En aquesta primera fase, fins al 6 de desembre, també es reobren les activitats culturals, amb un aforament del 50 %, i les instal·lacions esportives a l’aire lliure.

El vicepresident, Pere Aragonés, ha assegurat que “no és un pla de desescalada com el de la primavera passada”, sinó un “retorn progressiu a algunes activitats econòmiques i socials” que els ciutadans han d’abordar amb “molta responsabilitat”. Aragonès ha dit que el pla treballa amb un horitzó de dos mesos, i que l’objectiu és sempre “protegir la vida”.

Nadal sense restriccions de mobilitat

El confinament municipal de cap de setmana es mantindrà durant la primera fase, i en una segona fase, a partir del 7 de desembre, passarà a ser d’àmbit comarcal. Un cop comenci la tercera fase, el 21 de desembre, no hi haurà restriccions de mobilitat de cap de setmana, i els ciutadans es podran moure lliurement per tot Catalunya. Aquest canvi afecta les dates de celebració del Nadal i Sant Esteve. El que sí que es mantindrà encara, fins que s’acabi la quarta fase, és el toc de queda nocturn, de 22 h a 6 del matí.

Sobre les celebracions de Nadal, el govern ha avançat que hi treballaran els propers dies per veure “si s’hi fan alguns ajustaments”. Tot i això, Aragonès demana “responsabilitat individual” i que “com menys persones hi hagi, millor”. El govern recorda que en aquesta tercera fase les trobades estaran limitades a un màxim de 10 persones. “No és un any normal, ni serà un Nadal normal”, ha avisat la portaveu del govern, Meritxell Budó. “Ens hi juguem molt”, ha dit, per intentar aturar una tercera onada.

Aragonès fa autocrítica sobre les filtracions

El govern insisteix que les mesures han funcionat perquè s’estan fent “les coses ben fetes”. Per això reiteren que no volen córrer, i que aniran revisant les quatre fases del pla de desescalada cada 15 dies, en funció de les dades epidemiològiques. Aragonès també ha reconegut errors del govern  a l’hora de “construir l’estratègia per fer front a la covid. “Lliçó apresa”, ha reblat.