(ACN/Redacció) Els antics ocellaires de la Rambla van rebre a finals de gener una notificació de l’Ajuntament de Barcelona que els informava que havien de cessar l’activitat i lliurar les claus de les parades en el termini d’un mes. Això els situa en la setmana vinent aproximadament, ja que en la comunicació no hi consta una data exacta, segons han explicat els Antics Ocellaires de la Rambla. El portaveu del col·lectiu i paradista majoritari de les antigues ocelleries, Javier Cuenca, continua defensant que les llicències estan vigents i reclama a l’Ajuntament de Barcelona diàleg “real” i una solució negociada.

Els antics ocellaires volen intentar salvar els seus negocis reconvertits impulsant una iniciativa legislativa popular perquè se’ls consideri Patrimoni Cultural Immaterial. Per fer-ho, però, necessiten recollir abans 50.000 signatures de suport.

Demanen la mediació judicial

Els ocellaires, que fa uns anys van reconvertir els negocis en botigues de records i d’alimentació, han presentat recurs d’alçada contra aquesta notificació i han demanat la mediació judicial en el conflicte. Recorden, a més, que es va presentar un segon contenciós que està pendent de resolució. Per això, demanen a l’alcaldessa, Ada Colau, que s’avingui a dialogar i negociar abans de prendre cap decisió.

També recorden que la Sindicatura de Greuges de Barcelona va instar el consistori a dialogar, i que se’ls va convocar per demanar què voldria cada paradista per marxar de la Rambla. Des de llavors, però, asseguren que l’única resposta que han rebut és la notificació del desnonament.

Una solució, traslladar les parades a la Boqueria

Cuenca insisteix a defensar que les llicències no van caducar l’any passat i apunta que la pressa en desnonar-los només s’entén per una “estratègia de pressió”. A més, explica que l’afectació de la remodelació de la Rambla no arriba al tram on estan els antics ocellaires fins al 2029, motiu pel qual tampoc no entén la pressa perquè marxin.

Per acabar, afirma que si finalment han de marxar de la Rambla, que sigui “de mutu acord” i apunta a la possibilitat d’arribar a acords i estudiar altres opcions, com el trasllat de les parades al Mercat de la Boqueria, per exemple.

Si no es lliuren els espais, l’Ajuntament recorrerà a la via judicial

L’Ajuntament de Barcelona afirma que s’ha intentat una sortida negociada i pactada però que “no ha estat possible”. Assegura que els antics ocellaires han rebutjat totes les propostes, i que les peticions que els han fet arribar per rebre una concessió directa d’una parada en un mercat municipal, o romandre a la Rambla “no són admissibles”. Segons el consistori, la notificació de cessament d’activitat arriba després que la justícia hagi denegat la sol·licitud de mesures cautelars per part dels concessionaris. També assegura que, en cas de no recuperar els espais, hauran d’instar a la via judicial. De fet, l’Ajuntament diu que ja té a punt el projecte per enretirar les parades i que la previsió és que es puguin treure de la Rambla aquesta primavera.

El 14 de juny del 2021 una resolució del consistori va declarar l’extinció de les concessions que ostenten els antics ocellaires. L’Ajuntament també s’acull al nou pla especial d’ordenació de la Rambla, que no preveu la permanència dels 11 punts de venda que regenten els antics ocellaires.