El Palau de la Virreina ha acollit aquest dissabte una xerrada debat sobre la figura d’Andreu Nin i l’aportació que va fer en la lluita per l’autodeterminació dels pobles. El debat ha girat entorn el procés polític que es viu a Catalunya, tot reivindicant la figura del fundador del POUM i la seva lluita a favor de l’emancipació nacional.

La sessió, organitzada per la Fundació Andreu Nin, s’ha centrat en l’emancipació nacional i social a Catalunya des de l’òptica de l’esquerra. Hi ha hagut una primera part teòrica a càrrec dels historiadors Pelai Pagès i Andy Durgan, acompanyats del president de la FAVB, Lluís Rabell, en què han recordat els escrits d’Andreu Nin als anys 30 sobre l’opressió de les colònies i el sentiment nacional. La segona part ha estat un debat en què han participat membres de diversos partits de l’esquerra catalana, com Oriol Amorós (ERC), David Companyon (ICV-EUiA) o Toni Comín (exdiputat del PSC).

Tots ells han parlat sobre l’obra i la figura d’Andreu Nin i de com entronca amb la realitat que actualment viu Catalunya. Amb les aportacions de la resta del públic assistent, s’han intentat trobar respostes sobre com unir la lluita social i nacional al país, i també com unir l’àmbit polític d’esquerres per aconseguir-ho.

Segons ha explicat la presidenta de la Fundació Andreu Nin, Teresa Carbonell, “era un moment adient per organitzar una jornada així per explicar el moviment de l’autodeterminació des d’una visió dels moviments d’esquerra, per tal que no hi hagi confusió”. Ha estat, segons Carbonell, un acte “per aclarir conceptes i perquè els partits d’esquerra no vagin cadascun pel seu cantó, sinó que hi hagi bona entesa entre ells”.