Aquest 26 de juny, els ciutadans espanyols tenen la segona cita amb les urnes en sis mesos per triar indirectament qui dirigirà el Govern central. Els partits i candidats en bona part repeteixen i, per tant, segons els analistes polítics, el gran canvi en aquesta campanya ha estat la polarització entre el PP i Units Podem.

Resultats similars amb petits canvis

Segons Mireia Castelló, politòloga i consultora en Comunicació Política, “les dues formacions han buscat contraposar-se per aglutinar l’electorat proper” d’altres formacions. En el cas del PP, els votants de Ciutadans i, en el cas d’Units Podem, els electors del PSOE.

Una altra novetat és que aquests comicis se celebren en període estival i, a Catalunya, enmig del pont de Sant Joan, unes dates que en principi no són propícies per afavorir la participació. Per contra, algunes xifres, com per exemple l’augment de persones que han sol·licitat el vot per correu, apunten a una mobilització important. Segons Castelló, caldrà veure un cop passada la jornada electoral “quin perfil ha sol·licitat el vot per correu i a qui beneficia”, però també serà interessant veure com afecten els dies de vacances i lleure previs.

Tot i que es tracta d’una situació inèdita, les enquestes no auguren grans canvis. Però, segons la directora de Gesop, Àngels Pont, encara que els resultats no siguin gaire diferents, sí que ho pot ser la lectura que se’n faci. Els experts en demoscòpia coincideixen a dir que sempre hi ha espai per a les sorpreses electorals i, en aquest cas, amb més motiu perquè l’escenari d’eleccions repetides és nou i, per tant, impredictible.

L’efecte del cas Fernández Díaz

Un element que pot condicionar l’electorat ésl’escàndol protagonitzat pel candidat del PP per Barcelona, Jorge Fernández Díaz i el director de l’Oficina Antifrau. “Aquesta polèmica ha incrementat el grau d’indignació, però caldrà veure si dura fins diumenge”, argumenta Pont. Per això, assegura que serà molt important la gestió que en facin tant els populars com la resta de partits.

“‘A priori’ sembla que hi pot tenir incidència”, afirma la directora de Gesop, però tampoc no creu que pugui ser determinant. “L’electorat del PP és molt fidel, però sí que pot canviar un punt o dos els resultats, i això es pot traduir en canvis als escons, que poden ser determinants per veure quina majoria acabem tenint al país”, conclou.

En tot cas, pot ser un element que condicioni la mobilització dels votants que volen fer fora el govern del PP, com poden ser Ciutadans, o el PSOE. A Catalunya, en canvi, creu que beneficiarà els partits independentistes, “perquè pot ser un revulsiu per animar a votar un electorat més desmotivat”.

A la recta final de la campanya electoral, els indecisos s’han situat entre el 10 i el 15 % de l’electorat. Segons els experts, prendran una decisió en funció de les emocions que els transmeten els partits i els candidats. Per tant, qualsevol petit canvi pot ser determinant davant la dificultat, clara, de formar majories amb un mapa polític molt més fragmentat.

Comparteix a: