Ana María Matute tindrà un carrer a Barcelona

Els districtes de Gràcia i Horta-Guinardó han aprovat canviar la nomenclatura del carrer que porta el nom de Ramiro de Maeztu, ubicat entre els barris de Can Baró i la Salut, pel d’Ana María Matute. Ara la proposta de canvi de nom s’elevarà a la Ponència de Nomenclàtor dels carrers de Barcelona perquè s’aprovi definitivament.

El canvi de nom és una reivindicació veïnal

El nom del polític i escriptor, Ramiro de Maeztu, és dels pocs que resten a la ciutat imposats pel règim franquista en acabar la Guerra Civil. I és que l’intel·lectual basc va passar de simpatitzar amb els socialistes a adoptar posicions més conservadores. Ara els districtes de Gràcia i Horta-Guinardó han aprovat canviar el nom del carrer que porta el seu nom pel d’Ana María Matute. No es tracta, a més, d’un carrer menor. Està ubicat a tocar de la plaça de Sanllehy i és un dels principals accessos al Parc Güell.

El carrer de Ramiro de Maeztu serà el d'Ana María Matute
L’actual carrer de Ramiro de Maeztu portarà el nom d’Ana María Matute

Ana María Matute va ser veïna de Can Baró

L’escriptora, novel·lista i guanyadora del Premi Planeta i el Premi Cervantes, entre d’altres, va triomfar amb títols com ‘Pequeño teatro’ o ‘Los Abel’. Va morir el 2014, així ja s’han complert els cinc anys que estableix la normativa municipal per poder dedicar un carrer a algú i el seu nom està més arrelat a la ciutat. De fet, la reivindicació del canvi de nom és d’un grup de veïns de Can Baró que vol honorar així Matute, que va ser veïna del barri.