Si fins ara les terrasses de 18 carrers del Gòtic i el Raval havien de tancar a les 23 h, molt aviat ho hauran de fer també 28 establiments del barri de la Barceloneta i de Santa Caterina, segons ho ha comunicat l’Ajuntament de Barcelona. Es tracta d’establiments situats en àrees catalogades com a zona acústicament tensionada en horari nocturn (ZATHN), que inclouen els carrers de Miquel Pedrola i Alegre (abans, Almirall Churruca), a la Barceloneta, i els de Fonollar, Carders, Allada-Vermell i Tantarantana, a Santa Caterina.

L’ordre per aplicar la limitació es va publicar el passat divendres al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona i des d’aquell moment comença el període d’al·legacions. Posteriorment, caldrà fer-ne l’aprovació definitiva.

Disparitat d’opinions entre veïns i restauradors

De moment, però, el veïnat ha valorat positivament la mesura. “Pel descans dels veïns és un plaer que puguin tancar abans”, comentava Estíbaliz Álvarez, veïna de la Barceloneta. “Em sembla molt bé: tinc 83 anys i el que vull és dormir de nit“, deia també Eduardo Juan Quintero, veí del mateix barri.

Els restauradors, en canvi, no veuen la mesura amb bons ulls. “Perdem vendes i clients quan en realitat no hi ha hagut cap problema”, comenta Isabela Ardila, de la Taberna Iberia, un dels establiments afectats del carrer Miquel Pedrola i Alegre. De fet, el Gremi de Restauració de Barcelona també s’hi ha mostrat contrari i ha qualificat la mesura de “cacicada antidemocràtica”.

Futures restriccions

Paral·lelament, el districte de Ciutat Vella ha iniciat els preparatius per fer estudis que permetin definir noves zones tensionades acústicament per tal que, en el futur, s’hi puguin aplicar també mesures contra la contaminació acústica.

Altres mesures contra la contaminació acústica

La limitació dels horaris de les terrasses és una mesura que se suma a d’altres que ja s’han pres a Ciutat Vella amb l’objectiu de reduir la contaminació acústica. Així, per exemple, el novembre del 2022 ja es va prohibir que els supermercats de 10 carrers del districte estiguessin oberts entre les 22 h i les 7 h i també s’han posat limitacions als grups turístics guiats.