Amb motiu del 72è aniversari de l’alliberament de les víctimes del camp d’Auschwitz, efemèride que tindrà lloc aquest divendres, les administracions han organitzat un acte institucional emotiu, que ha comptat amb interpretacions musicals, l’encesa de les sis espelmes del record i un minut de silenci amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i l’alcaldessa Ada Colau al capdavant. Puigdemont s’ha mostrat agraït que es faci aquesta commemoració i ha detallat que “no seríem com som sense l’Holocaust”, i que “és la nostra responsabilitat prevenir fets similars”. També ha destacat que cal fer gestos per desactivar fets que avui vagin en la mateixa línia. L’alcaldessa de Barcelona ha destacat que avui és un dia per al “record i l’esperança, és la constatació de la supervivència dels pobles que els nazis volien derrotar.”

Aquesta vegada l’acte ha tingut la presència de joves estudiants, alumnes de set centres de secundària i batxillerat de Catalunya. S’hi han sumat perquè durant els darrers mesos han participat en un projecte educatiu que consistia a donar a conèixer l’Holocaust i conscienciar-los de la necessitat que mai més es repeteixi. Avui han exposat les seves conclusions i han demanat als polítics que treballin perquè no hi hagi desigualtats.

Paral·lelisme amb els camps de refugiats

El testimoni dels alumnes també ha servit per apropar la crisi dels refugiats que malviuen lluny dels seus països a la recerca d’asil. Segons han afirmat Aitana Belda i Meritxell Batlle de l’escola Jesuïtes de Gràcia, la situació d’aquestes persones els recorda a allò que els expliquen sobre l’extermini jueu. Han fet, a més, una crida a representants polítics i ciutadans perquè ajudin els refugiats.