El president de la Generalitat destituït per l’aplicació de l’article 155 també ha preguntat als líders de les institucions europees si “respectaran o no” el resultat de les eleccions catalanes: “Si els resultats són que els catalans volen continuar donant suport al govern, al Parlament, a l’estat democràtic i a la independència, ho prohibireu? Continuareu ajudant Rajoy amb el cop d’estat?”.

Poc abans del discurs de clausura del president, també han parlat els quatre consellers destituïts, que han clamat que encara queda molt camí per fer però que “la destinació” continua sent la mateixa. Els encarregats de donar la benvinguda als 200 alcaldes vinguts aquest dimarts des de Catalunya han estat els eurodiputats independentistes. Jordi Solé, d’Esquerra Republicana, els ha dit que han vingut a Brussel·les “per dir-nos que només hi ha un govern legítim” català, i ho han fet, ha dit, “tot i posar en risc la vostra llibertat”.

La presidenta de l’AMI, Neus Lloveras, ha etzibat que els ciutadans catalans tenen “il·lusió” davant la possibilitat de “construir un país millor”; “por” davant “l’opressió” de l’Estat espanyol; i també “decepció davant un projecte europeu en el qual vam creure i que ara ens està fallant“.  D’altra banda, el president de l’AMC, Miquel Buch, ha explicat que “tot i les diferències ideològiques” que pugui haver-hi entre els diferents batlles, els uneix “la legitimitat del govern“. També hi han intervingut alguns dels alcaldes. El d’Alella, Andreu Francisco, assegura que “a nosaltres només ens mou la voluntat de la justícia, de la llibertat, i les nostres úniques armes són els nostres vots“. L’alcaldessa de Girona, Marta Màdenas, s’ha referit a les paraules d’alguns polítics europeus que titllaven el conflicte català d’afer intern: “Quan un estat membre de la Unió Europea sotmet la seva població a violència física i legal, només i exclusivament per motius ideològics, no és un afer intern“. Per últim, el batlle de Sabadell, Matías Serracan ha acusat el Govern espanyol de ser una “democràcia fracassada” i ha fet una crida perquè “salvin la democràcia a Catalunya” i, per tant, “salvin la democràcia a Europa“.

Abans, els alcaldes s’han manifestat pels carrers de la capital belga.