JAUME COLLBONI, candidat del PSC "L'objectiu central d'aquests propers quatre anys ha de ser crear ocupació a la ciutat, ha de ser reduir l'atur a la ciutat. I l'Ajuntament pot fer molt en favor de la reactivació de l'economia. Molt més del que ha fet el senyor Trias." XAVIER TRIAS, candidat de Convergència i Unió "El 2007 i el 2011 es va crear la situació de generar més desigualtat. Es va crear un atur que es va desbocar i es va crear una desigualtat entre els barris com mai s'havia donat. Qui manava en aquell moment en aquesta ciutat? PSC i Iniciativa." ADA COLAU, candidat de Barcelona en Comú "En els darrers quatre anys ha augmentat un 40% la diferència entre la població més rica i més pobra de la ciutat i una ciutat tan desigual és una ciutat que es pot trencar. Per això és prioritari atacar les causes de la desigualtat. I en canvi ara tenim un govern municipal liderat per Convergència i Unió que ha augmentat les causes que provoquen desigualtat." ALFRED BOSCH, candidat d'Esquerra Republicana "Jo crec que estem fent exactament allò que la majoria de les persones no volen que fem, que és remuntar-nos a l'època pretèrita, barallar-nos els uns els altres sobre si vam fer això, si vam fer allò, si ho vam deixar de fer. I penso que hem de ser capaços de trobar solucions." ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, candida "Sap el senhyor Trias que no defensaré mai el dèficit zero però tampoc el superàvit de 222 M€ que en temps de greu crisi econòmica i emergència social hauria estat imprescindible per reforçar les polítiques social que s'haurien pogut promoure."

Segons Ada Colau, la desigualtat és el problema principal de la ciutat, i ha denunciat que “en els darrers quatre anys ha augmentat un 40% la diferència entre la població més rica i la més pobra de la ciutat”. De fet, l’alcaldable de Barcelona en Comú ha criticat que Convergència “hagi privatitzat serveis bàsics com la gestió de les escoles bressol” i que hagi invertit “milers d’euros en avingudes de luxe com la Diagonal o el passeig de Gràcia”, amb uns diners que no aniran a parar en districtes com Nou Barris.

Xavier Trias ha respost a Colau argumentant que entre 2007 i 2011 es va crear una situació que va generar més desigualtat, en què “l’atur es va desbocar i es va crear desigualtat” i ha recordat que en aquell moment manaven el PSC i ICV-EUiA, formació que actualment integra Barcelona en Comú.

El candidat del PSC, Jaume Collboni, ha criticat que Trias hagi retallat les despeses de Barcelona Activa i no hagi obert cap escola bressol quan, de fet, Barcelona té un Ajuntament amb superàvit. “L’esforç inversor no ha anat als barris, ha anat al centre de la ciutat”, li ha etzibat Collboni.

Pel que fa a Alfred Bosch, el candidat d’Esquerra Republicana ha recordat que les diverses formacions polítiques han signat un “compromís per crear un fons local per lluitar contra la pobresa i les desigualtats” i ha defensat que és important “trobar solucions a la pobresa infantil i als grans problemes” de ciutat.

En aquest sentit, el popular Fernández Díaz s’ha compromès a promoure un pla de xoc per aturar l’atur, que encara afecta unes 100.000 persones, i ha proposat “reforçar l’atenció domiciliària i donar suport als emprenedors” de manera que puguin generar feina a la ciutat.

Sobre els desnonaments

Des d’ERC, Alfred Bosch ha assegurat que cal un “pla de xoc immediat” per evitar que la crisi de l’habitatge no es torni a reproduir mai més. Segons Bosch, cal fer “autocrítica” ja que en comparació amb altres ciutats europees, Barcelona no disposa d’habitatges socials suficients per ajudar les famílies desnonades.

Per Xavier Trias, “és una vergonya que la gent es quedi sense habitatge” i per això aposta per la prevenció per evitar els desnonaments i  fer “6.000 pisos més de lloguer assequibles”. Jaume Collboni (PSC) ha afirmat que cal que totes les forces es conjurin per evitar els desnonaments i ha assegurat que, pel lloguer social, “no s’ha fet prou”. Ha acusat el govern de Trias de “privatitzar” els pàrquings públics i de no fer els habitatges socials que s’havien promès. L’alcalde i candidat a la reelecció ha assenyalat que no es tracta de privatitzacions sinó de “concessions”, que la propietat la té una empresa mixta i que amb aquestes operacions es faran pisos socials. En aquest debat, el líder municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, ha recordat que, en governs anteriors, el PSC ja va “privatitzar” aparcaments a la ciutat.

L’alcaldable popular, Alberto Fernández Díaz, ha denunciat que “no pot ser que les administracions tinguin habitatges públics buits” i ha apostat per la rehabilitació i la creació d’una borses d’habitatge de lloguer assequible com a solucions als problemes relacionats amb els desnonaments.

Per la seva banda, la candidata de Barcelona en Comú, Ada Colau, ha assegurat que “la incomoda que tothom estigui d’acord a aturar els desnonaments i que hi hagi pràctiques polítiques contradictòries”. Per Colau, “falta voluntat política per aturar els desnonaments” i ha reclamat que l’Ajuntament deixi de treballar amb aquelles entitats financeres que els realitzen.