Xavier Garcia Albiol

Xavier García Albiol torna a ser l’alcalde de Badalona. El líder del PP ha recuperat la vara que va ostentar del 2011 al 2015 després de fracassar les negociacions entre Guanyem Badalona i el PSC. Els socialistes volien repartir-se l’alcaldia els tres anys que queden de mandat, però la formació de l’exalcaldessa Dolors Sabater ho ha rebutjat.

Albiol torna al capdavant del consistori després d’haver guanyat les últimes tres eleccions municipals i haver perdut l’alcaldia primer en mans de Sabater i després del socialista Àlex Pastor. Aquest últim va dimitir a l’abril després de ser detingut per conduir ebri en ple confinament.

El nou alcalde de Badalona ha estat escollit com a cap de llista més votada (11 regidors), ja que no ha obtingut la majoria absoluta del ple, fixada en 14 regidors. Dolors Sabater (Guanyem) ha obtingut 10 vots (els de Guanyem, ERC, els comuns i JxC), i el socialista Rubén Guijarro, els sis del seu partit.

Un petó a la vara d’alcalde

Albiol ha pres possessió del càrrec visiblement emocionat i ha fet un petó a la vara d’alcalde. El gest ha sorprès alguns dels assistents pel context actual d’emergència sanitària. De fet, la pandèmia ha obligat a celebrar la sessió fora de l’Ajuntament. S’ha fet a l’auditori del Badalona Centre Internacional de Negocis perquè els regidors (la majoria amb mascareta i guants) poguessin mantenir la distància de seguretat.

En el seu discurs ja com a alcalde, Albiol ha promès “grans consensos” i que governarà per a tots: “Soc més militant de Badalona que del meu partit”. Les forces d’esquerres han recriminat a Sabater no acceptar l’acord amb el PSC. ERC, que es va presentar en coalició amb Guanyem, ha pregat fins a l’últim minut per renegociar el pacte i ha dit que han perdut la confiança en Sabater.

Des de Guanyem, Carme Martínez ha assegurat que les diferències entre les formacions progressistes “venen de lluny” i ha demanat reconstruir els ponts. El socialista Rubén Guijarro ha lamentat la “greu irresponsabilitat” de deixar el govern de Badalona en mans de “la dreta més reaccionària”.