En una entrevista a Efe, el líder del PP català, Xavier García Albiol ha denunciat “coaccions” de la Generalitat als funcionaris, tot alertant que es pretén fer una “llista de Schindler” per tal de saber quins treballadors públics assistiran dilluns a la manifestació en suport de l’expresident Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau.

Albiol ha admès que la situació catalana li recorda la pel·lícula d’Steven Spielberg, en què un empresari alemany salva la vida a un miler de jueus durant la II Guerra Mundial. Assegura que el govern està construint una llista per diferenciar a quins funcionaris “s’han de salvar i els que han de ser castigats per la seva traïció a la causa.”

Aquestes paraules  han arribat després que les entitats sobiranistes hagin animat la ciutadania a anar a la manifestació de suport a Artur Mas dilluns, coincidint amb el començament del judici pel 9-N. També la consellera de Governació, Meritxell Borràs, va afirmar recentment al Parlament que veu bé i necessari que els funcionaris que ho desitgin agafin un dia de festa per donar suport a Mas, Rigau i Ortega.

Albiol ha encoratjat els treballadors públics a denunciar aquestes presumptes coaccions i ha avisat que si es cometen il·legalitats, l’Estat pot recuperar competències cedides actualment a la Generalitat.

Resposta de la Generalitat a les paraules d’Albiol

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la consellera de Presidència, Neus Munté, no han tardat a respondre a les afirmacions de  Garcia Albiol a través de les xarxes socials. El president ha acusat el líder del PP català d’insultar les víctimes i “banalitzar” el “crim més monstruós de la humanitat”. En un missatge difós a través del seu compte de Twitter, Puigdemont ha carregat contra Albiol, a qui recomana que tingui “més memòria i seny”. Al mateix missatge, Puigdemont ha adjuntat un tuit de la consellera Neus Munté, que considera inadmissibles les paraules d’Albiol.


Altres reaccions a la manifestació del 6-F

Excepte PP, PSC i Ciutadans, la resta de partits donaran suport a la mobilització de dilluns per donar suport a Mas, Ortega i Rigau a l’inici del judici pel 9-N.

Pels socialistes, el principal responsable d’aquesta situació és el govern català per haver desobeït la justícia espanyola. Per això, durant el congrés el PSC a l’Hospitalet, Miquel Iceta ha demanat que la mobilització de dilluns no alteri la voluntat dels tribunals. Malgrat tot, el líder socialista ha assegurat que no té Mas per un delinqüent.

El contrari que els comuns, que apunten directament al Govern espanyol. Xavier Domènech, portaveu d’En Comú Podem, considera que el judici del 6-F és una injustícia flagrant i demostra la incapacitat de la classe política a l’hora d’afrontar grans reptes.