(ACN) La candidata d’En Comú Podem en les eleccions catalanes del 14-F, Jéssica Albiach, ha denunciat la “subhasta” que s’està fent durant la campanya electoral per veure qui encapçalarà la conselleria de Salut un cop passat el 14-F. El mateix dia que els socialistes han proposat Olga Pané com a consellera i que JxC s’ha postulat per dirigir el departament, Albiach ha defensat que “no s’ha de parlar de noms, sinó de polítiques”.

Ha lamentat que “els governs convergents no han revertit les retallades sinó que les han aprofundit” i ha advertit que posar JxC al capdavant de Salut “és posar la guineu a cuidar les gallines”. A més, també ha dit que ERC no hauria de repetir al departament perquè “no ha estat capaç de revertir les retallades” i no ha aconseguit “posar la salut al centre”. “Està inhabilitada”, ha resumit.

“Les retallades en salut maten”

En un acte de campanya sobre salut, Albiach ha lamentat la “dècada perduda” en sanitat i ha dit que tot i que hi ha “uns professionals de primera” estan en unes condicions “precàries”, amb “manca de personal” i “molt sobrecarregats”. “Que tinguem un sistema afeblit no és casualitat, és conseqüència d’una voluntat i unes decisions polítiques que encara estem arrossegant”, ha apuntat la candidata, per afegir després que “les retallades maten”.

La regidora de Salut, Envelliment i Cures de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, també ha participat en l’acte i ha lamentat que encara no s’ha recuperat el pressupost previ a les retallades. A més, ha assenyalat que el 2011 es van retallar 2.400 professionals de l’atenció primària. Encara que alguns s’han recuperat no s’ha tornat al mateix nombre de personal i ha remarcat que ara, en pandèmia, “serien molt preuats”.

La regidora ha apuntat que la pandèmia ha donat “moltes lliçons” sobre el sistema sanitari i d’acompanyament de la salut i creu que ha fet aflorar “moltes mancances històriques”. Tarafa també ha defensat la necessitat de “girar com un mitjó” el model actual i passar de centrar-lo en la malaltia a fer-ho en la salut.