Alberto Fernández Díaz ha assegurat que l’informe encarregat per l’Ajuntament l’any 2013 i presentat a finals de 2014 ha costat 3.750 euros. Segons el líder municipal del PP, en el document es planteja la necessitat d’un posicionament del consistori sobre la construcció d’un centre islàmic a la ciutat. “Es desprèn que l’Ajuntament sap de la pretensió de construir una gran mesquita i això que sempre ho havia desmentit”, ha afirmat. Fernández Díaz ha explicat també que hi ha hagut “contactes i reunions” i per això ha reclamat explicacions per saber quin representant municipal hi ha participat.

El president del Grup Municipal del PP ha recordat que ja van intentar, sense èxit, fer un canvi d’usos a la plaça de toros de La Monumental per evitar que es pugui reconvertir en una mesquita i ha rebutjat la construcció d’un centre de grans dimensions perquè creu que estaria finançat per països “on les normes de convivència són molt diferents a les nostres”. “Barcelona ha de dir que no pot acollir una gran mesquita”, ha sentenciat.

Fonts municipals han confirmat que l’informe es va encarregar des del Comissionat d’Afers Religiosos de l’Ajuntament. Es tracta d’un document que analitza la situació actual dels oratoris islàmics a la ciutat i, en un dels capítols, l’autor planteja diversos punts a tenir en compte per prendre una decisió sobre la conveniència d’un eventual gran centre cultural islàmic. Recomanacions però cap proposta concreta d’ubicació. Des del consistori s’argumenta que aquests informes serveixen per enriquir el coneixement i que no suposa adoptar com a pròpia l’anàlisi que facin els experts. També s’assegura que l’Ajuntament no ha rebut cap projecte per construir una gran mesquita a Barcelona.