Des d'Interior s'ha precisat avui que la suspensió de feina i sou durant dos anys s'aplica després de la sentència, és a dir, d'ara endavant. També han explicat que, tot i que es va apartar els mossos del servei com a mesura cautelar quan van tenir lloc els fets, els agents es reincorporaran al cos d'aquí a set anys, quan hagin complert la sentència. Pel que fa a l'expedient disciplinari, es descarta aplicar les sancions previstes pel reglament intern, que, segons Albert Batlle, són inferiors a les previstes en la condemna. ALBERT BATLLE, director general de la policia "La sentència contempla una pena de presó de dos anys, a més dos anys de separació del servei que seria el que correspondria a una falta de caràcter molt greu. En cas que s'hagués tirat endavant un expedient disciplinari s'hagués acabat amb la mateixa resolució." Algunes veus, però, reclamen que el cas tingui conseqüències polítiques i que Interior reobri l'expedient que va suspendre en espera que hi hagués una sentència. És el cas de la plataforma Justícia Juan Andrés, que rebutja l'acord de conformitat a què van arribar ahir les parts. Però, segons els experts en la matèria, arribar a enteses d'aquest tipus és molt habitual, també en delictes d'homicidi. En el cas Benítez, les acusacions han optat pel pacte perquè ningú no volia arriscar-se a un judici. LAURA PARÉS, advocada penalista "Entenc que les acusacions han volgut assegurar-se una condemna de la mateixa manera que les defenses no volien assumir el risc que podia comportar un judici oral i més davant del tribunal del jurat." Alguns experts consideren que parlar d'impunitat és un error, ja que els sis agents sentenciats hauran de complir penes d'inhabilitació i estar sotmesos a llibertat vigilada tot i no ingressar a la presó. Hi ha juristes, en canvi, sorpresos que la fiscalia i les acusacions s'hagin avingut a rebaixar l'homocidi dolós a homicidi imprudent, i consideren que la condemna és insuficient.

Els sis mossos acusats de causar la mort de Juan Andrés Benítez durant una reducció policial van acceptar ahir una pena de dos anys de presó, que els lliura d’entrar a la presó, després d’un acord “in extremis” amb l’acusació popular. També se’ls imposa dos anys d’inhabilitació i cinc més sense poder patrullar al carrer, a més de la prohibició d’acostar-se al barri del Raval.

Per a Albert Batlle, el pacte “tanca el cas” i, segons ha anunciat, també es clouran “possiblement” els expedients disciplinaris que estaven en suspens des que va començar la investigació judicial. Batlle ha descartat tirar-los endavant perquè “s’acabaria amb la mateixa resolució” que la condemna, és a dir, “dos anys de separació del servei que seria el que correspondria a una falta de caràcter molt greu“. I ha afegit que, passat aquest temps, els mossos es reincorporaran al servei.

L’acusació vol que els expedientin

Des de l’acusació popular, que exercia l’Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans, mantenen que la condemna penal “no exclou” que hi ha també una sanció disciplinària. Ho diu, segons ha explicat l’advocat Àlex Solà, el mateix reglament dels Mossos. I afegeix que per “faltes molt greus”, com són els delictes contra la integritat moral o d’obstrucció a la justícia que han acceptat els agents, es preveu “o bé la separació del servei o una suspensió de funcions d’1 any com a mínim i 6 com a màxim”. Solà ja ha avançat que faran “tot el que estigui en la nostra mà perquè el reglament s’apliqui com s’ha d’aplicar”.