El desallotjament imminent de l’edifici ocupat El Kubo, a tocar de la plaça de la Bonanova, va encendre el debat al Consell de Barri d’aquest dimecres a la tarda. El regidor de Sarrià – Sant Gervasi i tinent d’alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, va titllar de “banda de salvatges” els qui ocupen aquest immoble i l’adjacent, conegut com La Ruïna. Tots dos estan situats al carrer de Sant Joan de la Salle. La polèmica va centrar part de la sessió després que se suspengués el desallotjament d’El Kubo, previst per a aquest dijous.

Batlle va explicar al veïnat que l’Ajuntament de Barcelona és coneixedor del cas i ha demanat a la jutgessa degana de Barcelona que miri d’unificar els dos processos de desnonament que pesen sobre els edificis. Són de propietats diferents i, per tant, els porten jutjats diferents, el número 3 i el 39. El regidor del districte va reclamar que els dos llançaments s’executin el mateix dia per evitar que, si s’expulsa els ocupants d’un d’aquests, acabin tots omplint l’altre immoble.

En aquest sentit, Batlle va advertir que, “a banda d’una batalla campal que provocaria, sens dubte, el desallotjament no serviria de res”.

Un dels problemes de convivència “més greus” del districte

El regidor del districte va recordar que el consistori hi està a sobre i conversa amb els propietaris dels edificis. Ara bé, va reconèixer que des de l’Ajuntament no es pot accelerar el procés. “Nosaltres no podem entrar en un espai privat. Qui pot fer-ho és la propietat. En el moment en què hi hagi l’ordre judicial per treure’ls, els traurem“, va afegir.

Albert Batlle també va admetre davant els veïns que és un dels problemes de convivència més greus del districte.

ocupes el kubo

Tanques i material d’obra per bloquejar els accessos

Segons expliquen els qui habiten als immobles, El Kubo està ocupat des de l’any 2016 i La Ruïna, des del 2019. Aquests dies desenes de tanques metàl·liques i material d’obra bloquegen portes i finestres per evitar que els facin fora. Els col·lectius que hi ha al darrere d’El Kubo i La Ruïna defensen l’ocupació i defineixen aquests espais com un símbol de lluita i d’autogestió.

Per això, havien fet una crida a altres moviments de la ciutat perquè els ajudessin a aturar el desallotjament.